Foto: Één van de slachtoffers van de aanslag op de nachtclub Reina in Istanbul is de 23-jarige Kerim Akyil uit Houthalen-Oost. De jonge Belg met Turkse roots was naar Istanbul getrokken om Nieuwjaar te vieren met zijn kameraden. Op sociale media werd er hevig gereageerd op de dood van de Belgische Turk.

De man had een racistisch bericht verspreid op sociale media, nadat een 24-jarige Belg van Turkse afkomst was omgekomen bij een aanslag. Hij krijgt daarvoor zes maanden effectieve gevangenisstraf en een boete van 4.000 euro.

Een man die op Facebook een racistische reactie plaatste op de dood van een jongeman met Turkse roots bij een aanslag in de Turkse stad Istanbul, is veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf en een boete van 4.000 euro. Dat meldt het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia, dat zich burgerlijke partij had gesteld in de zaak.

Na de dood van de Belgisch-Turkse Mehmet Kerim Akyil bij de aanslag in de Turkse nachtclub Reina in Istanbul op 1 januari 2017, verschenen er verschillende racistische commentaren op Facebook. Er werden boodschappen gepost als “een turk minder”, “het is gene belg” en “nog velen te gaan hopelijk”. De uitspraak waarvoor de man in kwestie vervolgd werd, is niet bekend, maar volgens Unia had de beklaagde zich al eerder bezondigd aan dergelijke uitlatingen.

“Het werd duidelijk dat de veroordeelde zeer vaak haat zaait en ook niet inziet wat daar mis mee is. Hierbij viseerde hij vooral mensen met een migratieachtergrond”, zegt het Interfederaal Gelijkekansencentrum. “Dit vonnis herinnert er elke Facebookgebruiker aan dat er geen verschil is tussen dagelijks op straat racistische haatpraat uitslaan en systematisch racistische haatboodschappen sturen via sociale media. Alle twee zijn ze verboden.”

Eerder had minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) al gezegd dat er hard zou worden opgetreden tegen mensen die zulke boodschappen hadden geplaatst.

Bron: Vrt.be