Foto: een vrouw protesteert en wandelt voorbij een banier met vlaggen van Arabische landen, Nablus (Westelijke Jordaanoever), 9 september 2020

Eerder publiceerde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring waarin het enkele beslissingen van de Arabische Liga van een dag eerder veroordeelde.

Volgens de verklaring nam de Liga enkele beslissingen tegen Turkije op basis van ongegronde beschuldigingen en om haar eigen destructieve agenda en activiteiten te verbergen.

“Opnieuw nodigen we de Liga uit om een positieve rol op te nemen in de stabilisatie van de regio in plaats van zich te laten leiden door lidstaten die een vijandige houding tegenover Ankara innemen. Wij zullen deze beslissingen niet serieus nemen, want wij weten zelf welk belang we hechten aan de politieke en territoriale integriteit van onze Arabische buurlanden.

Wij werken actief om die te beschermen, in tegenstelling tot enkele andere regimes die achter de anti-Turkse beslissingen staan. Wij zullen onze missie blijven verderzetten ondanks alle regimes die ons in naam van hun eigen belang tegen werken door bijvoorbeeld Syrië te verdelen, terroristen en opstandelingen te steunen in Irak, Syrië, Libië, Yemen en Soedan, en daardoor verantwoordelijk te zijn voor humanitaire rampen.

De Arabische volkeren zijn zich ook bewust van de Palestijnse kwestie en van hoe hun leiders, en de Liga, een twee-statenoplossing verhinderen.”

Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

De beslissingen zijn vooral ingegeven door kritiek vanuit Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Die landen veroordelen de Turkse activiteiten in de regio en zijn van mening dat Turkije zich met Arabische zaken bemoeit.

Toch is er ook veroordeling van de dooiende relaties tussen Israël en de VAE. Palestijnen vrezen dat die dooiende relaties slecht zullen zijn voor het Arabische vredesinitiatief.

Met dat initiatief wil de Arabische wereld bekomen dat de Israëli’s zich terugtrekken uit Palestijns gebied en de Palestijnse staat erkennen. In ruil zouden de Arabische landen dan relaties met Israël opstarten.

Het Palestijnse persagentschap WAFA publiceerde kritiek van Palestijns Buitenlandminister Riyad al-Maliki. “Wij hebben geen duidelijke veroordeling gehoord van de afwijking van het Arabische vredesinitiatief”, klonk het.

K.L.

(Bron: Sabah)