De slachtoffers van de aanslag op de nachtclub in Istanbul werden herdacht na exact 1 jaar op 31 december 2017. De aanslag werd gepleegd door terreurgroepering Daesh (IS).

Er werd een ceremonie gehouden voor de nachtclub Reina in Ortaköy om de 39 gedode slachtoffers te herdenken. De aanslag werd uitgevoerd door de IS-terrorist Abdulkadir Masharipov in de vroege uren van 1 januari 2017. Hij kreeg ook hulp van hogerop, van mensen die gerelateerd waren aan de slachtoffers en betrokken burgers. Er waren ook consul-generaals van verschillende landen aanwezig op de ceremonie, aangezien de meeste slachtoffers van buitenlandse afkomst waren.

Er werden totaal 39 mensen gedood en 79 werden gewond toen Masharipov het vuur opende op de feestvierders vorig jaar.

Klopjacht dor 2,000 agenten

Hij werd op 16 januari 2017 aangehouden in het District Esenyurt van Istanbul, 15 dagen nadat hij begon te vluchten. Bij de opsporing en 152 invallen namen 2,000 politieagenten deel om de terrorist op te sporen.

Er werden 57 verdachten aangehouden, waarvan er nog steeds 56 gearresteerd zijn. Masharipov staat tegenover een gevangenisstraf van 40 keer levenslang voor het “proberen vernietigen van de constitutionele orde”, “proberen doden van 79 mensen” “opzettelijk vermoorden van 39 mensen”, “lid te zijn van een terroristische organisatie” en voor het “kopen van en bezitten van wapens”. Dit kan oplopen tot een totaal van 2,397 jaar in de gevangenis.

Niets te maken met islam of religie

Tijdens de ceremonie werden er foto´s getoond van de slachtoffers met Turkse vlaggen voor de deur van de gesloten nachtclub Reina. Er werden kransen neergelegd voor de ingang, waarna moslims, christenen en joodse clerici de gebeden verzorgden voor de drie religies.

Tarik Arik verloor zijn broer tijdens de aanslag en hield een toespraak tijdens de ceremonie. Hij zei dat een moslim geen andere moslim mag doden en dat ISIL “niets te maken heeft met religie of met de islam.”

Na de schokkende aanval in de beginuren van 2017, werd de nachtclub afgebroken op 22 mei 2017.

Hurriyet

LEES OOK: “Ik kan geen amusement verkopen op een plek waar zoveel mensen zijn doodgegaan”