Verdachte van aanslag op nachtclub Reina in 2017 aangehouden in Kirgizië

Een van de verdachten van de aanslag in 2017 op de nachtclub Reina in Istanbul waarbij 39 mensen omkwamen en 65 anderen gewond raakten, is aangehouden in Kirgizië, zo hebben de veiligheidsdiensten van het land vrijdag bekendgemaakt.

Het Staatscomité voor Nationale Veiligheid van Kirgizië zei in een verklaring dat “is vastgesteld dat de gedetineerde betrokken was bij een opzienbarende terroristische aanslag,” als gevolg waarvan 39 burgers uit 18 landen werden gedood.

De verklaring vermeldde niet de naam of de leeftijd van de man.

Abdulkadir Masharipov, een Oezbeekse onderdaan, werd in 2020 door een Turkse rechtbank in Istanbul veroordeeld tot 40 levenslange gevangenisstraffen met verzwarende omstandigheden plus 1.368 jaar gevangenisstraf.

De dader, gewapend met een AK-47, opende het vuur op oudejaarsavond feestvierders in de chique nachtclub Reina in de Istanbulse wijk Ortaköy in de vroege uren van 1 januari 2017.

De Islamitische Staatgroep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op oudejaarsavond 2017 in de chique nachtclub Reina in Istanbul.

Daesh eiste de verantwoordelijkheid op voor de moorden in de zaal met uitzicht op de Bosporus.

Na de aanval werden tientallen anderen aangehouden in veegoperaties door Turkse veiligheidsdiensten en politie.

Bron: Turkse media