VS keurt verkoop Grieks slagschip van 9 miljard dollar goed, ondanks spanningen met Turkije

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Congres vrijdag meegedeeld dat het zijn goedkeuring heeft gehecht aan een verkoop ter waarde van 9,4 miljard dollar om de Griekse marine te moderniseren, te midden van de aanhoudende spanningen met NAVO-bondgenoot Turkije in de Middellandse Zee.

De goedkeuring omvat de aankoop door Griekenland ter waarde van $ 6,9 miljard van vier door Lockheed Martin vervaardigde, multi-missie oppervlaktegevechtsschepen, de zogenaamde “Hellenic Future Frigates”.

De resterende 2,5 miljard dollar van de verkoop zal gaan naar het updaten en verbeteren van vier fregatten uit de MEKO-klasse die Griekenland al bezit.

Griekenland heeft het contract aan de VS gegund nadat het internationale aanbiedingen had ontvangen om zijn marine te moderniseren.

“De voorgestelde verkoop zal Griekenland beter in staat stellen het hoofd te bieden aan huidige en toekomstige bedreigingen door het land een doeltreffende strijdvaardige afschrikkingscapaciteit te verschaffen om maritieme belangen en infrastructuur te beschermen ter ondersteuning van zijn strategische ligging op de zuidelijke flank van de NAVO”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de verkoop “het fundamentele militaire evenwicht in de regio niet zal veranderen”, komt het op een moment dat Washington een ontspanning zoekt met de mediterrane rivaal van Griekenland, Turkije.

Griekenland heeft de afgelopen jaren Turkse oorlogsschepen geschaduwd toen Turkije Cyprus trachtte te gebruiken om zijn rechtmatige aanspraken op maritieme wateren te ondersteunen voor het exploreren van en boren naar aardgas.

De twee landen probeerden de situatie eerder dit jaar te bezweren toen de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu in Athene ontving.

Terzelfder tijd heeft Griekenland getracht de Turkse booractiviteiten in de Middellandse Zee af te remmen door samenwerkingsprojecten op energiegebied met Cyprus en Israël na te streven.

Griekenland, Cyprus en Israël hielden deze week in Jeruzalem hun achtste trilaterale bijeenkomst over energie-exploratie.

Ondertussen dringt Turkije er bij de VS op aan zijn vloot van F-16 gevechtsvliegtuigen te moderniseren en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de kwestie in oktober ter sprake gebracht bij de Amerikaanse president Joe Biden tijdens hun ontmoeting.

Washington heeft Turkije uit het F-35 coproductieprogramma voor gevechtsvliegtuigen gezet nadat Ankara verder was gegaan met de aankoop van het Russische S-400 raketafweersysteem omdat het vreesde dat zijn radarsysteem zou kunnen worden gebruikt om de top-of-the-line gevechtsvliegtuigen te bespioneren.

Bron: Turkse media