Een Gentenaar die bij de verkiezingen van vorige zondag nog opkwam voor Vlaams Belang, heeft zes maanden cel gekregen. Noël Cazaerck plaatste racistische reacties op sociale media na een aanslag in de Turkse grootstad Istanboel, waarbij een Limburger omkwam. “Kakkerlak”, noemde hij het slachtoffer.

Bij de aanslag in de Turkse nachtclub Reina op 1 januari 2017 vielen 39 doden. ‘Toch 39 waar we van af zijn’, postte Noël Cazaerck op Facebook als commentaar. En ook: ‘Jonge kakkerlak’.

Dat laatste sloeg op de Belgisch-Turkse Houthalenaar Kerim Akyil (23), één van de slachtoffers van de terreuraanslag. Ook andere mensen postten racistische commentaren, zoals ‘Een Turk minder’ of ‘Het is gene Belg’.

Gelijkekansencentrum Unia trok naar de rechter na de racistische haatboodschappen.

Volgens hen was het niet de eerste keer dat Cazaerck dergelijke dingen postte. “Hij viseerde vooral mensen met een migratieachtergrond”, zegt directrice Els Keytsman.

“Dit vonnis herinnert elke gebruiker op sociale media eraan dat er geen verschil is tussen dagelijks op straat racistische haatpraat uitslaan en systematisch racistische haatboodschappen sturen via sociale media. Alle twee zijn ze verboden. Veel sociale media gebruikers denken dat ze zich ongeveer alles kunnen permitteren. Dat is dus niet het geval.”

Zes maanden cel

De racistische Vlaams Belanger werd veroordeeld tot zes maanden cel en 4.000 euro boete. Zondag kwam hij nog op voor Vlaams Belang in Gent. Vanop de 31ste plaats haalde hij 160 stemmen, maar raakte niet verkozen.

“Als het vonnis klopt, gaan we maatregelen nemen. Daar gaan we snel op reageren. Wij hebben de plicht afstand te nemen van mensen die dingen doen die niet horen”, zegt lijsttrekker Johan Deckmyn van Vlaams Belang Gent.