Een Turkse leerkracht die werkzaam was aan een FETÖ-gelieerde school in de Verenigde Staten van 2008 tot 2015 heeft een getuigenis gegeven over zijn tijd bij de terreurgroep.

Ersin Konkur, die meer dan 10 jaar in de VS woont, was getuige tot vele onwettelijke incidenten in de charterscholen van de terreurgroep. Konkur zei dat hij zich vervreemd voelde door de vele wanpraktijken en uiteindelijk de groep verliet. Vervolgens spande hij een rechtszaak aan tegen de groep. Konkur zei dat FETO als een terreurgroep is aangeduid in Turkije, maar niet in de VS.

“Ze moeten beschouwd worden als een maffia in de VS,” zei Konkur. “Ze zijn inderdaad een maffia. Ze bedriegen en bestelen de staat. Er zijn mensen in de Amerikaanse overheid, in de FBI, die de bankrekeningen van de groepsleden onderzoeken. Deze zaken zullen uiteindelijk aan het licht komen.”

FETO en haar in de VS verblijvende Fetullah Gulen organiseerden de gefaalde coup van 15 juli 2016 in Turkije wat het leven kostte aan 251 mensen en bijna 2200 mensen verwondde.

Uitvoeren van langdurige campagne

Ankara beschuldigt FETO van het uitvoeren van een langdurende campagne om de staat omver te werpen door het infiltreren van Turkse overheidsinstellingen, waaronder het leger, de politie en het onderwijs.

FETÖ heeft ook een significante aanwezigheid buiten Turkije zoals private onderwijsinstellingen die een inkomstenstroom genereren voor de terreurgroep.

Konkur zei dat Westerse landen die de groep steunen, weten dat het “vol zit met leugenaars”.

Anadolu Agency

T.A.