Als een van de oudste zoetigheden in de wereld is Turks fruit een onderdeel geworden van de Britse maatschappij dankzij Truede, een Turks bedrijf in het Verenigd Koninkrijk.

Zeynep Turudi, de eigenaar van Truede, vertelde Anadolu Agency dat het bedrijf Turks fruit verkoopt in heel het Verenigd Koninkrijk en exporteert naar 15 landen waaronder de VS, Canada, Australië, Verenigd Arabische Emiraten, Qatar, Duitsland en Frankrijk.

Turkije exporteerde 15,8 miljoen dollar (13,6 miljoen euro) aan Turks fruit in de eerste acht maanden van dit jaar volgens het Turks Instituut van Statistiek (Turkstat).

Het VK was de grootste uitvoermarkt voor Turks fruit met meer dan 520 ton ter waarde van 1,57 miljoen dollar (1,29 miljoen euro).

“Vandaag worden onze producten verkocht in vele winkels in het VK en onze lokum [de Turkse naam voor Turks fruit] wordt geconsumeerd in het wereldbekende British Museum in Londen,” zei Turudi.

Turudi, die opgroeide in Londen en computerwetenschappen studeerde, kwam in de sector van Turks fruit terecht toen ze technologieproducten uit Japan naar het VK wou invoeren.

“Ik zag dat er een gat was in de Britse markt voor authentieke en natuurlijke Turkse lokum die gemaakt wordt van zetmeel in plaats van gelatine. En zo begon ik het,” zei Turudi.

Ze besteedde bijna twee jaar aan marktonderzoek om de juiste producent te vinden die in smaak zou vallen op de Britse markt.

“Britten kennen Turks fruit en geven het als een cadeau tijdens kerstmis. Ze houden van verschillende smaken en soorten. Ze verkiezen vooral de rozensmaak,” zei ze.

Rozen

Turudi zei dat ze natuurlijke ingrediënten gebruiken, waaronder rozenpedalen uit de zuidoostelijke Turkse provincie Isparta, dat bekend staat voor haar rozen.

“Onze producten liggen in de schappen met natuurlijke producten in de winkels. Consumenten kopen het zonder twijfel omdat de kleuren en aroma’s afkomstig zijn van natuurlijke ingrediënten,” zei Turudi.

Ze zei verder dat ze niet enkel Turks fruit verkoopt, maar ook andere Turkse cultuurmotieven prijst zoals de ebrukunst.

Turudi zei dat het merk wereldwijd actief is en dat ze uitgenodigd is voor de International Visitor Leadership Program om het VK te vertegenwoordigen op uitnodiging van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama.

Anadolu Agency

T.A.