Foto: Bodrum, Turkije

Britse vakantiegangers zijn een petitiecampagne gestart waarin zij eisen dat de regering van het Verenigd Koninkrijk Turkije van de rode lijst voor reizigers verwijdert.

Tot nu toe hebben meer dan 46.000 mensen de petitie ondertekend. Bij 100.000 handtekeningen zal de petitie in aanmerking komen voor een debat in het Britse parlement.

De Britse regering zei dat ze Turkije op 12 mei op de rode lijst heeft gezet om “de invoer van zorgwekkende varianten te voorkomen en de uitrol van het COVID-19 vaccinatieprogramma te beschermen op een kritiek moment”.

Vorige week heeft Londen zijn COVID-19-reislijsten bijgewerkt, nieuwe bestemmingen toegevoegd aan de groene en rode lijsten in zijn verkeerslichtsysteem en besloten om Turkije op de rode lijst te houden.

“De wetenschappelijke gegevens over COVID-19 ondersteunen onze verwachting dat Turkije bij de komende herziening van de rode lijst zal worden gehaald,” citeerde Sky News de Turkse ambassade in Londen, voorafgaand aan de update.

Volgens het huidige verkeerslichtsysteem moeten mensen die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen uit landen op de rode lijst 10 dagen in quarantaine gaan in een hotel, terwijl mensen die uit een land op de oranje lijst binnenkomen zichzelf thuis moeten isoleren.

Turkije is een belangrijke vakantiebestemming voor Britten.

In 2019 bezochten bijna 2,6 miljoen burgers van het Verenigd Koninkrijk Turkije, wat goed was voor ongeveer 5,7 procent van alle buitenlandse toeristen die dit jaar aankwamen.

Het aantal Britse toeristen dat in Turkije op vakantie ging, daalde vorig jaar echter tot 820.000 omdat landen over de hele wereld reisbeperkingen invoerden in het licht van de COVID-19-pandemie.

Van januari tot juli in 2021 verwelkomde Turkije slechts 85.000 Britse vakantiegangers, tegen 204.000 mensen in dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Bron: Hürriyet