De Britse minister van Defensie Ben Wallace heeft berichten in de Britse media ontkend dat er plannen zijn voor de oprichting van "asielcentra" in Turkije voor Afghanen die vluchten voor de Taliban

De Britse minister van Defensie Ben Wallace heeft berichten in de Britse media ontkend dat er plannen zijn voor de oprichting van “asielcentra” in Turkije voor Afghanen die vluchten voor de Taliban

De Britse krant The Times publiceerde een bericht waarin stond dat het Verenigd Koninkrijk plannen had laten varen om regionale centra op te zetten voor de verwerking van Afghanen en dat het Verenigd Koninkrijk Afghanen rechtstreeks zal hervestigen vanuit vluchtelingenkampen in buurlanden.

In antwoord op berichten in de media waarin Turkije werd genoemd als een van de mogelijke locaties voor Britse centra voor de vluchtelingen, zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag:

“Het nieuws in de Britse pers dat er plannen zijn om een asielcentrum voor Afghaanse asielzoekers in Turkije te vestigen, is niet in overeenstemming met de waarheid.”

“Tot op heden is ons van geen enkel land een officieel verzoek overgebracht. Mocht er zo’n verzoek zijn, dan zouden we het sowieso niet accepteren”, aldus het ministerie.

Dinsdag ontkende Wallace op Twitter het verhaal van de Times met de woorden “Het verhaal heeft geen enkele basis – totale speculatie! We hebben gezegd dat we ‘een reeks verwerkingshubs in de regio zouden opzetten’. Jullie verdraaien dat om een regionale hub in Turkije te zijn!!!”

Zondag schreef hij een stuk in de Daily Mail, waarin hij zei: “Er zal een reeks ‘asielcentra’ worden opgezet in landen die grenzen aan Afghanistan voor vluchtelingen die erin slagen te ontsnappen.”

“Als ze kunnen aantonen dat ze het recht hebben om naar Groot-Brittannië te komen, zullen ze naar Groot-Brittannië worden gevlogen,” voegde hij eraan toe.

Hij noemde geen landen als Turkije of Pakistan; deze landen werden door de media genoemd als onderdeel van speculaties over waar de verwerkingshubs zouden kunnen worden gevestigd.

Eveneens op maandag verontschuldigde BBC Turkish zich na te hebben beweerd dat Wallace had gezegd dat Turkije onderdak zou kunnen bieden aan centra voor de verwerking van vluchtelingen, waarbij de Britse omroep zei dat het speculaties in de media verkeerd had toegeschreven aan het Britse Ministerie van Defensie.

BBC Turkije heeft zijn verhaal gecorrigeerd en een verontschuldiging aangeboden door te zeggen: “We willen erop wijzen dat dit niet afkomstig is van de verklaringen van de Britse minister van defensie”.

Bron: Sabah