De onafhankelijke wetgever Ümit Özdağ, die in maart ontslag nam uit de Goede Partij (IP), diende donderdag een petitie in bij het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken om zijn partij officieel op te richten.

In een bericht dat hij woensdag op Twitter plaatste, zei Özdağ dat 26 augustus de dag zou zijn waarop zijn “Overwinningspartij” (“Zafer Partisi”) zou worden opgericht, volgens de beginselen die door Mustafa Kemal Atatürk zijn vastgelegd.

De datum werd gekozen omdat het de verjaardag is van de Slag van Manzikert, die in 1071 de poorten van Anatolië opende voor de Seltsjoeken.

Na de officiële oprichting zal Özdağ’s partij de 111e politieke partij in Turkije zijn, aldus het Turkse Hooggerechtshof.

Özdağ was eerder dit jaar uit de İYİ Parti gestapt, omdat de partij volgens hem “een satelliet van de Republikeinse Volkspartij (CHP)”, de belangrijkste oppositiepartij, was geworden.

Hij beweerde dat de İYİ Parti is afgeweken van de beginselen van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse republiek.

Kandidaten voor het leiderschap van de Nationalistische Beweging Partij (MHP), Ümit Özdağ (C), Meral Aksener (R), die nu IP-voorzitter is, en Sinan Ogan zingen het volkslied tijdens een MHP-congres buiten Ankara, Turkije, 19 juni 2016.

Hij werd eerder uit de Nationalistische Beweging Partij (MHP) gezet wegens het schenden van de statuten van de partij over de plichten en verantwoordelijkheden van partijleden.

Bron: Sabah