Foto: Google Maps

Een 1400 jaar oud galerijgraf in de eeuwenoude stad Dara, gelegen 30 km ten zuidoosten van Mardin, werd op maandag voor de eerste keer geopend voor bezoekers. De stad, die ongeveer 30 kilometer van het stadscentrum van Mardin afligt, was één van de belangrijkste nederzettingen en één van de meest bevolkte gebieden in Boven-Mesopotamië.

Foto: Google Maps

Alaaddin Aydin, provinciaal directeur van Cultuur en Toerisme, zei dat het galerijgraf gebruikt werd in de 6e en 7e eeuw, en dat honderden botten, waterkommen en olielampen (kandil) onder de grond gevonden werden tijdens opgravingen. “In die tijd werd aangenomen dat deze lampen de zielen in hun reis naar de hemel zou begeleiden, daarom had elk graf een eigen lamp”, voegde hij er aan toe.

Profetie van de verrijzenis

Aydin zei ook dat er zich aan de ingang van het galerijgraf inkervingen bevonden die de profetie van de verrijzenis uitbeelden. “Het graf waarvan gezegd wordt dat profeet Ezekiel leven gaf aan gestorven zielen, werd gebouwd door het Byzantijnse Rijk in 591 en gewijd aan degenen die vermoord werden door de Perzische Sassaniden in 573 in de Byzantijns-Sassanidische Oorlog.”

Slag bij Dara

Het belang van de stad stamt af van zijn gebruik als een Romeins fort in de zesde eeuw en als de locatie van de bekende Slag bij Dara. Opgravingen van de ruïnes zijn gestart in 1986 en in 2010 werd het necropolisgebied, of in andere woorden het galerijgraf, blootgelegd.

Vele oorlogen

De stad werd ook slachtoffer van oorlogen van de Perzische Keizer Darius en Alexander de Grote. Aydin zei dat het gebied dat gebruikt werd als begraafplaats gedurende 1400 jaar groot belang met zich meedraagt voor de toeristische sector. Hij nodigde iedereen uit om Dara te bezoeken om terug in de tijd te reizen naar het Romeinse Rijk en de oude rituelen van het Rijk te ontdekken.

Sabah