Turkije zal nooit meer toelaten dat er opnieuw een poging tot staatsgreep zal plaatsvinden, zei president Recep Tayyip Erdogan, terwijl hij sprak op de eerste iftar (vastenverbrekende maaltijd) van de Ramadan, meldde staatsblad Anadolu Agency.

“De ramp van 15 juli (2016), die we meemaakten in een periode waarin we geloofden dat het tijdperk van de Turkse staatsgrepen voorbij was, liet diepe sporen na in de harten en het geheugen van onze natie”, zei Erdogan tijdens een evenement voor de nabestaanden van de ambtenaren en soldaten die omkwamen tijdens de couppoging van vorig jaar.

Krachtigere strijd tegen terrorisme

“Turkije strijdt nu krachtiger tegen terroristische organisaties dan in het verleden, en de overwinning van 15 juli had hier een groot effect op”, voegde hij er aan toe. “We hopen dat we lessen hebben getrokken uit 15 juli en dat we het nooit meer zullen toelaten dat het opnieuw gebeurt”, zei hij.

FETÖ

De beweging van de in de V.S. gebaseerde islamitische prediker Fethullah Gülen, die door de overheid en de openbare aanklagers de Fethullahistische Terreur Organisatie (FETÖ) wordt genoemd, wordt aangenomen de poging tot staatsgreep van juli in Turkije te hebben georganiseerd. Hierbij vielen 250 doden en 2.200 gewonden.

Hurriyet