Foto: Gezamenlijke demonstratie van Duitsers en Turken bij de plaats van de aanslag, ruim een week na de brandstichting. (1993)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken herdacht op maandag de slachtoffers van de ‘racistische brandstichting’ van 1993 in Duitsland, waardoor vijf leden van een Turkse familie omkwamen. Tegelijkertijd deed men ook een oproep naar alle politici en media in het buitenland om er alles aan te doen om zulke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Foto: De vier schuldigen met foto in een Turkse krant

Op 29 mei 1993, staken vier mensen (foto) tussen de 16 en 23 jaar oud het huis in brand van de familie Genç in de Duitse stad Solingen in Noordrijn-Westfalen. Hierbij kwamen vijf mensen om het leven en raakten 14 anderen gewond. Drie aanvallers werden veroordeeld tot 10 jaar gevangenis terwijl de andere veroordeelde een gevangenisstraf van 15 jaar kreeg. In een geschreven verklaring zei het ministerie: “Hoewel 24 jaar verstreken zijn sinds de aanval, is het verdriet bij het Turkse volk nog aanwezig”.

Islamofobie en xenofobie

In een schriftelijke verklaring van het ministerie stond er te lezen dat xenofobie en islamofobie in opmars waren, vooral in West-Europa. “Wij hopen dat tragedies zoals het bloedbad van Solingen niet opnieuw zullen gebeuren.”

“Daarom roepen wij prominente persoonlijkheden op – voornamelijk politici en mediavertegenwoordigers –  in landen waar deze aanvallen regelmatig voorkomen om een verenigende retoriek te hanteren in de samenleving”, stond in de verklaring te lezen.

Anadolu Agency