Als de Democratische Unie Partij (PYD) zich distantieert van de terreurorganisatie PKK en deze ook veroordeelt, kan dit leiden tot een mogelijkheid voor Turkije om een communicatiekanaal op te zetten met de groepering, die samenwerkt met de V.S. in Syrië. Dit vertelde vice-voorzitter Özturk Yilmaz van de voornaamste oppositiepartij de Republikeinse Volkspartij (CHP) aan journalisten in Washington tijdens een persconferentie. Yilmaz was 10 dagen na het bezoek van president Recep Tayyip Erdogan in Washington.

“Ambtenaren van de V.S. proberen de indruk te geven dat de samenwerking met de PYD slechts tactisch en tijdelijk is. Ze proberen Turkije niet te vervreemden. Wij zeggen dit: als de PYD zegt ‘Wij veroordelen de PKK en steunen hun activiteiten niet, we hebben geen banden met de PKK’, zou dit een stap vooruit kunnen betekenen”, zei hij. Ook wees hij op de relaties tussen Ankara en de Regionale Overheid Koerdistan (KRG) in Irak als mogelijk voorbeeld.

Banden PKK verbreken

“We openden een afzonderlijk communicatiekanaal met de KRG in Irak omdat het de PKK veroordeelde. Waarom zou er niet hetzelfde kunnen gebeuren in Syrië? Als de Syrische bevolking een autonome structuur wil hebben, zou dat de relaties van de streek met Turkije kunnen vergemakkelijken. Maar enkel op voorwaarde dat de PYD zijn banden met de PKK verbreekt”, zei Yilmaz.

Hurriyet