Foto: Türkan Soray

Türkan Soray, de ‘Sultan van de Turkse cinema’ is de meest bekende filmster van de afgelopen 50 jaar in Turkije. Ze heeft gespeeld in meer dan 150 films,en ze is geliefd bij de Turkse filmliefhebbers, omdat ze alle rollen in de maatschappij heeft vertolkt in de Turkse cinema, van een arm stadsmeisje tot een beroemdheid, van een boerenvrouw tot een lid van de werkende klasse.

Als je een enquête op straat zou houden, zouden sommige Turkse mensen niet alle namen kennen van vele huidige beroemdheden. Maar je zou veel minder mensen vinden die Türkan Soray niet kennen, misschien wel de bekendste Turkse filmactrice ooit die heeft gespeeld in meer dan 200 films, sinds het begin van de jaren 60. Soray is de sultan van de Turkse cinema. Punt.

Sultan

De naam, “Sultan” of soms “Türkan Sultan” werd haar gegeven door het volk en niet door de massamedia, na de film “Sultan Gelin” (Bruid van de Sultan) waarin ze een jonge vrouw speelde die de slachtoffer was van slechte tradities. Ze heeft voornamelijk de rol gespeeld van de onderdrukte – maar opstandige vrouwelijke personages.

Filmposter van “Sultan Gelin” (Bruid van de Sultan)

Na rollen te vertolken in enkele romantische films, werd ze ontdekt door de pers. Interviews en voorpagina’s van tijdschriften volgden. Als een nieuwe beroemdheid, ontving ze zeer veel voorstellen van filmproducenten. Maar de eerste kwaliteitsfilm die van haar een grote ster maakte was “Aci Hayat” (Bitter Leven), van de grote Turkse regisseur Metin Erksan. “Aci Hayat” was een nieuw type film zelfs voor de filmmakers en het publiek was ook geschokt. Erksan probeerde de tragedie van worstelende individuen voor te stellen, een man en een vrouw in een realistische sociale context. De film was een grote triomf voor de Turkse cinema.

Filmposter van “Aci Hayat” (Bitter Leven)

Als snel werd Soray één van de populairste actrices in Turkse cinema. Ze ontving altijd aanbiedingen van producenten en ze stopte nooit met films maken. Ze acteerde in 12 tot 13 films per jaar. Het merendeel van deze films waren commerciële producties die het grote publiek lokten.

Meer dan 150 films

Türkan Soray, de zogenaamde ‘Sultan van de Turkse Cinema’ is al bijna 50 jaar de meest herkenbare filmster in Turkije. Ze heeft geschitterd in meer dan 150 films en ze is geliefd bij de Turkse filmliefhebbers, omdat ze alle rollen in de maatschappij omarmt van een arm stadsmeisje tot een beroemdheid, van een boerenvrouw tot een lid van de werkende klasse.

Sabah