Een Turkse rechtbank heeft twee journalisten gearresteerd van het dagblad Sözcü in de avond van 26 mei wegens “mogelijke betrokkenheid met de poging tot staatsgreep van 15 juli 2016”, die aangenomen wordt te zijn beraamd door de Fethullahistische Terreur Organisatie (FETÖ).

Gökmen Ulu, een correspondent in de westelijke provincie Izmir, en Mediha Olgun, een leidinggevende die verantwoordelijk is voor de website van Sözcü, werden beschuldigd van “het plegen van misdaden ten behoeve van de beweging, van de in de V.S. verblijvende “islamitische prediker Fethullah Gülen” zonder effectief lid te zijn van de beweging.

Links: Mediha Olgun | Rechts: Gökmen Ulu

Vakantie Erdogan

Ulu en Olgun werden eerst aangehouden op 19 mei in verband met een artikel gepubliceerd op de dag van de poging tot staatsgreep waarin details stonden van de vakantie van president Recep Tayyip Erdogan in het Egeïsche resort Marmaris samen met foto’s van het hotel waar hij verbleef.

In zijn verklaring voor de rechtbank, gepubliceerd door Sözcü, zei Ulu dat hij gechoqueerd was door de beschuldigingen en dat het artikel een bewijs was van succesvol journalistiek.

Het Egeïsche resort Marmaris

Terroristen niet onderschatten

“Als een georganiseerde en snode terroristische organisatie aan een opstand begint, zouden ze dan de locatie van de president te weten komen van een journalist of een krant? De verantwoordelijken voor de poging tot staatsgreep zeiden in hun verklaringen dat ze de verblijfplaats van de president wisten. Zo een beschuldiging accepteren betekent deze terroristische organisatie onderschatten”, zei Ulu tegen de rechtbank.

LEES OOK: Turkse krant Sözcu verschijnt blanco uit protest tegen arrestatie werknemers

Onderdrukking oppositie

Olgun vroeg dan weer aan de rechtbank waarom een artikel over de president een misdaad is. “Als ik lid was van een organisatie, waarom werd ik dan niet aangehouden terwijl er al een jaar verstreken is sinds de poging tot staatsgreep? Als er geen oppositiestemmen gewenst zijn, dan moet het dagblad gesloten worden”, vertelde Olgun aan de rechtbank.

Hurriyet