President Recep Tayyip Erdogan zal in de eerste bijeenkomst – van de AK-partij – als partijvoorzitter bepalen wie zijn dichtste bondgenoten en afgevaardigden zijn in de administratie van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Dit zal gevolgd worden door een hervorming van de regering die later deze week verwacht wordt.

De recent opgerichte 50-zetelige Centrale Beslissing Makende en Uitvoerende Raad (MKYK) van de AKP, zal op 29 mei voor de eerste keer samenkomen sinds dat Erdogan werd verkozen als voorzitter van de partij op 21 mei.

Relaties Gülen-beweging

Erdogan zal het Centraal Uitvoerend Comité (MYK) selecteren uit deze 50 leden. De Turkse premier Binali Yildirim zal waarschijnlijk aangewezen worden als optredende leider om de voorzitter te vertegenwoordigen, voornamelijk in het parlement, als de president niet beschikbaar is.

Ongeveer de helft van het elite team van de partij wordt verwacht te veranderen. Er zijn sterke signalen dat de AKP de politici zal verwijderen die beschuldigd zijn van het hebben van banden met de Gülen beweging, die door de openbare aanklagers de Fethullahistische Terreur Organisatie (FETÖ) wordt genoemd.

Iftar feestmaal

De MYK zal ook een nieuwe woordvoerder selecteren nadat de vorige woordvoerder Yasin Aktay niet op de MKYK lijst stond. Mahir Ünal, een voormalig minister van Cultuur en Toerisme, wordt verwacht Aktay te vervangen volgens private omroep CNN Türk. Volgend op de bijeenkomst, zal president Erdogan de leden van de MKYK en hun echtgenoten uitnodigen voor een iftar feestmaal op 29 mei.

Regeringshervorming

Een regeringshervorming wordt verwacht later deze week na de voltooiing van het vernieuwen van het AKP kader.

Hurriyet