Recep Tayyip Erdoğan (President van Turkije)

CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu heeft president Erdoğan gevraagd te onthullen wat hij aan het buitenland heeft beloofd in ruil voor het houden van vluchtelingen in Turkije.

“Bedreigen ze u weer met uw persoonlijke rijkdom?” vroeg hij.

Belangrijkste oppositieleider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu heeft president Recep Tayyip Erdoğan gevraagd of hij door het buitenland is bedreigd met zijn persoonlijke rijkdom om vluchtelingen in Turkije te houden.

“Bedreigen ze u weer met uw persoonlijke rijkdom?” vroeg Kılıçdaroğlu op 15 augustus, waarbij hij Erdoğan afkraakte voor zijn beleid ten aanzien van Afghaanse vluchtelingen.

Afghaanse vluchtelingen stromen al wekenlang naar Turkije om te ontsnappen aan de Taliban. Ze steken vanuit Iran over naar het Turkse Van, zo blijkt uit talrijke video’s.

Erdoğan zei op 15 augustus dat Turkije te maken krijgt met een toestroom van Afghaanse vluchtelingen door de bliksemsnelle opmars van de militante groepering.

In antwoord daarop zei Kılıçdaroğlu dat het oplossen van het Afghaanse vluchtelingenprobleem geen uitstel duldt, terwijl hij Erdoğan vroeg of de grenzen niet veilig zijn.

“Erdoğan, ik vraag je: Hoe kunnen vluchtelingen die 2.400 kilometer van ons verwijderd zijn ons bedreigen? U zei dat uw regering de grenzen controleert? Is dat niet waar? We weten dat u het niet opzettelijk controleert,” zei de CHP-voorzitter.

“U geeft toe dat u de grenzen niet kunt beschermen en dat u uw belofte aan [de Amerikaanse president Joe] Biden houdt,” voegde Kılıçdaroğlu eraan toe.

De CHP-leider verwees naar een door de VS aangekondigd programma voor de hervestiging van Afghanen.

In het kader van het programma zullen nog eens duizenden Afghanen de kans krijgen om zich als vluchteling in de Verenigde Staten te vestigen. Afghanen in het programma zouden zelf hun weg moeten vinden naar een derde land, waar zij 12 tot 14 maanden zullen wachten op de behandeling van hun aanvraag.

Een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Washington met de buurlanden in gesprek was over mogelijke uitstroom, en voegde eraan toe dat het belangrijk was dat de grenzen van Pakistan met Afghanistan open blijven, terwijl anderen via Iran naar Turkije zouden kunnen reizen.

“Dit land kan niet zoveel vluchtelingen aan. Vertel de mensen wat u [aan het buitenland] hebt beloofd. Bedreigen ze u weer met uw persoonlijke rijkdom!” zei Kılıçdaroğlu.

“Je zegt ’s ochtends iets en verandert je standpunt naar aanleiding van de orders die je ’s avonds krijgt,” voegde hij eraan toe.

Bron: Turkse media