Klok in Afghaanse stad in 24 uur 24 jaar teruggedraaid

“Ik vrees voor mijn leven”, dat zegt de eigenares van schoonheidssalon Taj Beauty Saloon in de Afghaanse hoofdstad Kaboel aan de Belgische media.

Advertenties van vrouwen in bruidsjurken blijken in de stad Kabul te zijn overgeschilderd nadat Talibanstrijders de Afghaanse hoofdstad zijn binnengetrokken.

Op een foto die een Afghaanse journalist zondag op Twitter plaatste, is een man te zien die een roller en witte verf gebruikt om de grote afbeeldingen buiten een gebouw te bedekken.

De advertenties lijken zich buiten Taj Beauty Salon te bevinden, dat zichzelf omschrijft als “de beste bruidsschoonheidssalon in Afghanistan”.

Op een video die in maart van dit jaar op de Facebook-pagina van het bedrijf werd geplaatst, zijn modellen te zien die in bruidsjurken poseren in twee van de advertenties die zich aan weerszijden van de ingang van de salon bevinden.

Het incident komt ondanks de bewering van een woordvoerder van de Taliban dat de militante groep “de rechten van vrouwen zal respecteren” wanneer zij de controle over Afghanistan overneemt.

Suhail Shaheen zei tegen de media: “We zullen de rechten van vrouwen respecteren … ons beleid is dat vrouwen toegang krijgen tot onderwijs en werk, en dat ze de hijab kunnen dragen.”

Hij herhaalde het standpunt van de Taliban dat “niemand het land mag verlaten … we hebben alle talenten en capaciteiten nodig, we moeten allemaal in het land blijven en meedoen”.

Zijn opmerkingen volgden op berichten een dag eerder dat vrouwen in de provincies naar huis waren gestuurd van hun werk en in sommige gevallen de universiteit hadden moeten verlaten.

Viraal op sociale media

Een foto van hoe de voorgevel van haar zaak overschilderd wordt, gaat viraal op sociale media en lijkt nu al het symbool te worden van de gevolgen van de machtsovername door de taliban.

Het zijn namelijk twee afbeeldingen van ongesluierde vrouwen die overschilderd werden. De actie vond eergisteren plaats, de dag dat de taliban de hoofdstad binnendrongen. De eigenares van de zaak getuigt.

Sinds gisterenmiddag gaat een foto uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel viraal op Twitter. Op de foto is te zien hoe een man afbeeldingen van ongesluierde vrouwen in bruidsjurken op de voorgevel van schoonheidssalon Taj Beauty Saloon overschildert met witte verf.