Zevenenzeventig mensen zijn dood en tientallen worden nog vermist als gevolg van zware overstromingen die het Zwarte Zeegebied van Turkije al bijna een week teisteren, zeiden de autoriteiten maandag.

De hevige regens en overstromingen hebben sinds woensdag 62 mensen gedood in de provincie Kastamonu, 11 in de provincie Sinop en één in de provincie Bartin, zei het Directoraat voor Rampen- en Noodbeheer maandag.

Ongeveer 47 mensen zijn vermist in Sinop en Kastamonu en acht mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, zei het rampenagentschap.

Ongeveer 8.000 mensen, naast meer dan 80 ambulances en 20 reddingshonden, helpen bij de zoek- en reddingsacties.

Het Turkse ministerie van Defensie stuurde ook militaire voertuigen en twee schepen naar een zwaar getroffen stad in Sinop om te helpen bij de evacuatie van de inwoners.

“De overstroming die we hebben meegemaakt is de zwaarste die ik ooit heb gezien,” vertelde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu aan verslaggevers tijdens een rondleiding door de getroffen gebieden zaterdag.

Meer dan 2.300 mensen zijn geëvacueerd, velen van hen zijn ondergebracht in studentenflats. Dorpen in het noorden van Turkije zitten nog steeds zonder stroom, bijna een week nadat hevige zomerstormen hoogspanningskabels vernielden, huizen omver wierpen en de infrastructuur van de regio vernielden.

Tijdens zijn bezoek aan het Zwarte Zee-dorp Bozkurt in de provincie Kastamonu vrijdag, beloofde president Recep Tayyip Erdogan dat Turkije “uit onze as zal herrijzen”.

“We kunnen de burgers die we verloren hebben niet terugbrengen, maar onze staat heeft de middelen en de macht om degenen die dierbaren verloren hebben te compenseren”, zei hij.

De overstromingen zijn de laatste natuurramp die Turkije deze zomer heeft getroffen.

Bij bosbranden aan de zuidkust van Turkije zijn ten minste acht mensen omgekomen, duizenden moesten hun huizen ontvluchten en landbouwgrond werd verwoest.

Bovendien kwamen acht mensen om het leven toen een Russisch blusvliegtuig dat Turkije hielp bij de bestrijding van de branden, zaterdag neerstortte.

Bron: Sabah