Turkije laat plannen luchthaven Kabul vallen, maar zal helpen als Taliban erom vragen

ANKARA – Turkije heeft plannen laten varen om de luchthaven van Kabul over te nemen na de terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan, maar is bereid steun te verlenen als de Taliban daarom vragen, zeiden twee Turkse bronnen maandag te midden van de onrust na de overwinning van de militante groepering in Afghanistan.

Turkije, dat 600 manschappen in Afghanistan heeft, had aangeboden deze in Kabul te houden om de luchthaven te bewaken en te beheren nadat andere NAVO-leden zich hadden teruggetrokken, en was de details aan het bespreken met Washington en de regering van president Ashraf Ghani.

De plannen werden de voorbije twee dagen in de war gestuurd nadat Ghani zondag het land ontvluchtte toen de Taliban Kaboel binnenvielen en duizenden Afghanen, die ook hoopten te ontsnappen, maandag de luchthaven bevolkten. lees meer

De Taliban hadden Turkije ook gewaarschuwd geen soldaten in Afghanistan te houden om de luchthaven te beheren – waarschuwingen die Ankara had verworpen voordat de islamitische militanten naar de hoofdstad oprukten. lees meer

“Op het punt dat bereikt is, heerst er totale chaos op de luchthaven van Kaboel. De orde is volledig verstoord,” zei een van de bronnen.

“In dit stadium is het proces van het overnemen van de controle over de luchthaven door Turkse soldaten automatisch komen te vervallen,” voegde de persoon eraan toe.

“Echter, in het geval dat de Taliban om technische ondersteuning vraagt, kan Turkije veiligheid en technische ondersteuning bieden op de luchthaven.”

Het schrappen van de plannen komt na de snelle verovering van Afghanistan door de Taliban-opstandelingen na het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om de Amerikaanse troepen terug te trekken na een oorlog van 20 jaar die miljarden dollars heeft gekost.

Oppositie in Turkije

Oppositiepartijen in Turkije hadden de plannen van de regering bekritiseerd en gezegd dat een dergelijke missie gevaar zou opleveren voor de Turkse soldaten en dat zij, gezien de toename van het geweld, opriepen tot de onmiddellijke terugtrekking van deze troepen.

Tot de intrede van de Taliban in Kaboel hadden Turkse functionarissen gezegd dat Ankara achter de plannen bleef staan en dat het zou afwachten hoe de gebeurtenissen in Kaboel zich zouden ontwikkelen alvorens een definitief besluit te nemen.

De Turkse president Tayyip Erdogan, die heeft opgeroepen tot kalmte in Afghanistan en de opmars van de Taliban heeft bekritiseerd.

Hij zei vorige week dat hij de leider van de Taliban zou kunnen ontmoeten als onderdeel van de inspanningen om de gevechten in Afghanistan te beëindigen.

Bron: Hürriyet