Turkse dorpsbewoners in de buurt van de Griekse grens hebben bij een vierde incident in vijf dagen tijd nog een man dood aangetroffen terwijl Griekenland ervan wordt beschuldigd migranten “terug te verdringen”.

Het nieuwsagentschap Demirören meldde op 5 december dat het lichaam van de niet-geïdentificeerde buitenlandse migrant werd gevonden in een rijstveld in de buurt van het dorp Adasarhanlı in het noordwestelijke district Meriç van de provincie Edirne.

De eerste bevindingen toonden aan dat het slachtoffer stierf aan hypothermie toen de temperatuur tot -6 graden Celsius daalde. “Zijn kleren waren nat en bevroren,” vertelde het dorpshoofd, İbrahim Dalkıran, aan het agentschap.

“Griekenland stuurt met dwang migranten terug naar Turkije. We zien hier vaak Afghaanse migranten. Soms komen ze hier nat aan of worden ze geslagen of uitgekleed door Griekse ambtenaren. We worden bedroefd door de omstandigheden waarmee de migranten te maken krijgen,” zei hij.

Het lichaam van het laatste slachtoffer werd overgebracht voor autopsie.

Halfnaakt en uitgeput

De lichamen van drie mensen waarvan vermoed wordt dat het illegale migranten zijn, werden deze week gevonden in verschillende grensdorpen in Edirne.

Het lichaam van een Afghaanse man werd gevonden in het dorp Serem, terwijl de lichamen van twee andere migranten werden gevonden in de dorpen Akçadam en Adasarhanlı.

Turkse bewoners van het dorp Kiremitçi Salih in Edirne hadden kleding en onderdak geboden aan een groep Jemenitische en Palestijnse migranten die halfnaakt en uitgeput hun dorp binnen liepen nadat ze door Griekse grenswachten waren geslagen.

Griekse autoriteiten

Volgens de Griekse autoriteiten zijn er tot nu toe dit jaar meer dan 14.000 illegale binnenkomsten over de Turkse grens geregistreerd, vergeleken met ongeveer 5.500 in 2017.

Maar het aantal migranten dat naar Europa komt is gedaald sinds de piek van 2015, toen meer dan een miljoen mensen vanuit Turkije in Griekenland aan land kwamen, de meerderheid via boten.

De daling volgde op een akkoord tussen de EU en Turkije in 2016 om de stroom migranten een halt toe te roepen. Ankara ging akkoord om migranten die op de Griekse eilanden aan land kwamen, terug te nemen in ruil voor voordelige maatregelen.

Hurriyet

T.A.