https://www.hbvl.be/cnt/dmf20181208_04018715/turkse-bakker-bakt-kerststronken?utm_source=twitter&utm_medium=dlvrit&utm_campaign=feed

De Beringse straten baden in kerstsfeer, zelfs de etalage van de Turkse bakkerij Liman van Kemal Aydin. Hij is moslim, maar voor Kerstmis bakt ook hij kerststronken (een traditioneel nagerecht dat geserveerd wordt rond de kerstdagen). “Voor het eerst”, geeft hij toe. “Maar Kerstmis is een traditie die we niet mogen kwijtspelen. Al dat gedoe over ‘wintermarkten’ in plaats van ‘kerstmarkten’, daar zitten moslims niet op te wachten.” Dat schrijft het Belang van Limburg.

Voor bakker Aydin is Kerstmis een must. Hij gelooft ook niet dat zijn islamitische klanten zich eraan storen. “Kijk, ik ben hier veertien jaar geleden komen wonen en werken in een land waar allerlei tradities zijn opgebouwd. En die tradities zijn er om in ere te houden. In Brugge was er onlangs commotie omdat de ‘kerstmarkt’ werd omgedoopt tot ‘wintermarkt’. Daar sta ik niet achter”, zegt Aydin. “Wij zijn moslims, maar dat wil niet zeggen dat wij er niet willen bijhoren. Wij houden van de kerstperiode omdat het een sfeervolle periode is waarin mensen veel samenzijn en elkaar helpen.

Het is de eerste keer dat Kemal kersttaarten en kerststronken bakt. “Door die onzinnige discussie over ‘wintermarkten’”, windt hij zich op. “Ik wil alle mensen die Kerstmis vieren een hart onder de riem steken. In Turkije hangt er dezer dagen ook een heuse kerstsfeer, daar kan je ook bij elke bakker een kersttaart kopen. Ik hoop vooral een steentje te kunnen bijdragen aan een warme samenleving waarin we elkaars tradities respecteren. Zo’n bakker wil ik zijn in Beringen.”

Klik hier voor het volledig artikel te lezen.