Turkse hoogste religieuze instantie vaardigt fatwa's uit tegen nieuwjaarstaart, alcohol en nationale loterij

In de dagen voorafgaand aan de viering van oudejaarsavond heeft het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken fatwa’s uitgevaardigd die oudejaarstaarten, alcohol en deelname aan de nationale loterij verbieden.

Nu de viering van oudejaarsavond nadert, heeft het Directoraat voor Religieuze Zaken, of Diyanet, een reeks verklaringen afgelegd in een programma dat werd uitgezonden door zijn eigen televisiezender, Diyanet TV, meldde het dagblad Cumhuriyet op 30 december.

De uitspraken hadden te maken met nieuwjaarstaarten, het kopen en verkopen van alcohol en het deelnemen aan de nationale loterij.

Een persoon die in het tv-programma aan het woord kwam, zei dat hij orders had gekregen om voor de viering van oudejaarsavond taarten met kerstbomen en kerstmannenversieringen te bakken en vroeg of hij die orders moest annuleren.

Diyanet-deskundige Fatih Mehmet Aydın antwoordde dat kerststollen “onislamitisch” waren en dat “het voor een moslim niet toelaatbaar was een onislamitisch product te verkopen of te serveren dat in strijd is met de islamitische waarden”.

Aydın voegde eraan toe dat het “absoluut verboden was om alcoholische dranken te kopen of te verkopen.”

İdris Bozkurt, een lid van de Hoge Raad voor Religieuze Zaken van het Directoraat zei ook dat het kopen van loten van de Nationale Loterij kwalificeerde als “gokken” en daarom geen “halal” manier was om geld te verdienen.

In december 2020 had het Directoraat voor Religieuze Zaken een uitspraak gedaan waarin gokken als “haram” werd aangemerkt.

Bron: Turkse media

Diyanet-hoofd waarschuwt moslim-Turken: ‘Iemand goedemorgen wensen is niet islamitisch’

Diyanet deelt fatwa voor moslim-Turken: “Dit is haram om te eten”

Diyanet vaardigt fatwa uit over haarverf