Turkse rechtbank verwerpt rechtszaak van religieuze toporganisatie tegen alcoholische drankenfabrikant over merk rakı

Een rechtbank in Istanbul heeft een rechtszaak verworpen die door het Directoraat van Religieuze Zaken (Diyanet) was aangespannen tegen Mey İçki voor het gebruik van het handelsmerk “Yeni Rakı Âlâ”.

De Diyanet had in haar rechtszaak aangevoerd dat het woord “Âlâ” wordt gebruikt als “een bijvoeglijk naamwoord om de majesteit van Allah uit te drukken.”

De rechtbank verwierp een rechtszaak die in januari 2019 was aangespannen door het Directoraat van Religieuze Zaken (Diyanet) tegen de alcoholische drankenfirma Mey İçki, meldde dagblad Birgün op 30 dec.

De rechtszaak gaat over Mey İçki’s gebruik van het woord “Âlâ” voor een van haar rakı merken, waarvan Diyanet zegt dat het een “attribuut van Allah” is.

“Het woord ‘âlâ’ is een woord van Arabische oorsprong, dat in het Turks verwijst naar ‘zeer hoog’ en wordt gebruikt om het hoogste niveau van de hemel te beschrijven. In de Koran wordt het gebruikt als een bijvoeglijk naamwoord om de majesteit van Allah uit te drukken,” betoogde de Diyanet in haar rechtszaak.

“Het is niet juist om een van Gods attributen te gebruiken als handelsmerk voor een voorwerp dat religieus verboden is,” stelde het ook.

De rechtbank wees het verzoek van Diyanet af en zei dat zij later een met redenen omklede beslissing zal nemen.

Bron: Turkse media