Een andere topambtenaar van het hoogste religieuze orgaan van Turkije, Diyanet, heeft zich op Diyanet TV gericht tegen vrouwen via hun outfits, door te zeggen dat vrouwen zich niet genoeg bedekken, met name bij huwelijksceremonies.

Diyanet vice-voorzitter Burhan İşliyen ging verder door te zeggen dat mannelijke familieleden van vrouwen betrokken zouden moeten worden bij het geven van advies met betrekking tot deze kwestie.

Turkije’s Directoraat van Religieuze Zaken (Diyanet) vice-voorzitter Burhan İşliyen heeft zich, tijdens een programma uitgezonden op Diyanet TV, gericht tegen vrouwen door te zeggen dat vrouwen zich niet genoeg bedekken op bruiloftsfeesten.

“Ik ga een (trouw)salon binnen, en onze vrouwelijke zusters moeten niet boos op me worden, maar het is alsof ze geen kleren hebben; dit is ellendig. Waarom doe je zo? Heeft God een bevel gegeven dat zegt ‘bedek je als je naar een moskee gaat, maar bedek je niet als je naar een trouwfeest gaat?'” aldus İşliyen.

İşliyen deed ook een oproep aan mannen met betrekking tot de kwestie, door te zeggen dat “vaders, broers en echtgenoten” vrouwen moeten waarschuwen.

“Vaders, broers en echtgenoot, moeten wij onze vrouwen niet adviseren en leiden? Er is een moslimstandpunt nodig. (Zij) zijn begonnen om al hun bedekkingen te verwijderen, de grenzen te overtreden.

“Een moslim zou dit niet doen. Onze levensstijl zou in overeenstemming met het boek (Koran) moeten zijn. Onze bruiloften, onze vermakelijkheden moeten in overeenstemming zijn met het boek,” werd İşliyen geciteerd door het dagblad Cumhuriyet.

Dit is niet de eerste keer dat vrouwen op Diyanet TV het doelwit zijn geworden van hun kledij.

İdris Bozkurt, een lid van de Hoge Raad van de Diyanet, had eerder gezegd dat het een “overtreding van de religieuze regels” was voor vrouwen om “strakke broeken” te dragen.

“Laten we allemaal accepteren dat de dingen die we broeken noemen. [Het dragen van] broeken in de vorm van panty’s is onaanvaardbaar.”

“Het is de schending van religieuze regels,” had Bozkurt in augustus op Diyanet TV gezegd.


Bron: Turkse media