Turkije gaat nieuw jaar in met enorme stijging van gas- en elektriciteitsprijzen

Op de eerste dag van 2022 heeft Turkije de gasprijzen met 25 procent en de elektriciteitsprijzen met 50-125 procent verhoogd.

De massale prijsstijgingen komen er in een context van een verergerende economische crisis en een snel stijgende inflatie.

Turkije heeft de elektriciteitsprijzen voor huishoudens en bedrijven op 1 januari fors verhoogd met 50-100% en de maandelijkse aardgasfacturen opnieuw verhoogd, waardoor de druk op de economie, die met een stijgende algemene inflatie kampt, nog toeneemt.

De regelgevende autoriteit voor de energiemarkt zei dat de elektriciteitsprijzen voor 2022 met ongeveer 50% werden verhoogd voor huishoudens met een lagere vraag, terwijl ze met meer dan 100% werden verhoogd voor commerciële gebruikers met een grote vraag.

De aardgasprijzen stegen in januari met 25% voor residentieel gebruik en met 50% voor industrieel gebruik, zei de nationale distributeur BOTAŞ afzonderlijk.

De prijsstijging bedroeg 15% voor industrieel gebruik dat elektriciteit opwekt.

De inflatie op jaarbasis in Turkije is in november met meer dan 21% gestegen en zou in december de 30% overschrijden, na een valutacrash in de afgelopen maanden als gevolg van een reeks onorthodoxe renteverlagingen.

Bron: Turkse media