Ali Erbaş

Het hoofd van het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken, Ali Erbaş, zei dat iemand een “goedemorgen” wensen een gewoonte was uit het pre-islam tijdperk, ook wel “dagen van onwetendheid” genoemd.

Erbaş raadde in plaats daarvan in zijn met overheidsgeld gepubliceerde boek aan gebeden te zeggen om anderen te begroeten.

Ali Erbaş, hoofd van het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet), zei dat “goedemorgen” zeggen tegen anderen een gewoonte is uit het pre-islamitische tijdperk, ook wel de “dagen van onwetendheid” genoemd, en in plaats daarvan moedigde hij mensen aan om gebeden te zeggen om elkaar te begroeten.

In zijn boek, gefinancierd door de Diyanet, zei Erbaş dat mensen in het tijdperk voor de Islam dingen zeiden als “leven aan uw ochtend” of “leven aan uw avond”.

“Dit waren uitdrukkingen vergelijkbaar met ‘goedemorgen’ of ‘goedemiddag’ die sommigen gebruiken. Moslims begonnen elkaar te groeten om voor elkaar te bidden nadat de verzen over begroetingen waren gekomen,” zei Erbaş.

Het moslimvers over begroeting moedigt moslims aan om “elkaar gedag te zeggen met de wensen van een goed leven bij de gratie van Allah” en aanbevolen begroetingsregels zijn die vergelijkbaar zijn met openingsregels van gebeden.

Columns die Erbaş schreef tijdens de Ramadan maand werden omgezet in een boek genaamd “Ramadan Dagboeken” dat werd gefinancierd via de begroting 2019 van de Diyanet.

Het Turkse woord voor “goedemorgen”, Günaydın, werd een trending topic op Twitter kort nadat de uitspraken van Erbaş werden gemeld op 16 september.

Kunstenaar Aylin Aslım reageerde op de uitspraak met een tweet waarin hij vroeg in welk tijdperk het de gewoonte was om rondgereden te worden in een Mercedes zoals Erbaş, en vroeg: “Staat het in de Koran?”

“Ik heb duizenden boeken gelezen, honderden artikelen geschreven maar ik voel me vandaag onwetend. Dus ik wil graag één ding tegen iedereen zeggen: GOEDEMORGEN… Ik herinner iedereen aan het vers dat zegt: ‘Beantwoord een groet met een nog betere’,” schreef arts prof. Güner Sönmez.

“Het mooiste woord in het Turks ‘günaydın’ is ‘een gewoonte uit de dagen van onwetendheid!'” schreef acteur Orhan Aydın. “Het is het midden van de 21e eeuw, en onwetende moed valt zelfs de taal aan die we spreken.”

Bron: Hürriyet