De Grote Vier van het Turkse voetbal – Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray en Trabzonspor – kunnen een nieuwe kans krijgen om hun huidige schulden te herstructureren als een nieuwe sportwet in oktober door het parlement gaat.

Volgens berichten in de media is de kwestie op de agenda gekomen nu de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) werkt aan het wetsvoorstel in kwestie dat prioriteit heeft gekregen voor het parlement wanneer het volgende maand weer bijeenkomt.

Schuld loopt op tot 2 miljard dollar

De schuld van de Grote Vier is volgens een verklaring op het openbaarmakingsplatform (KAP) van 31 mei 2021 opgelopen tot bijna 17 miljard TL (2 miljard dollar).

Een werkgroep van de AK-partij heeft onlangs vertegenwoordigers van grote Turkse banken ontmoet om de kwestie te bespreken.

Dit zal echter niet de eerste schuldherschikking voor de Turkse clubs zijn. In het kader van een eerder betalingsprogramma kregen de clubs twee jaar respijt en negen jaar de tijd om hun uitstaande schulden af te lossen.

Tijdens de bijeenkomst werd ook gesproken over de inkomstenbronnen van de Turkse clubs en hun afhankelijkheid van omroepinkomsten.

De grotere clubs krijgen bijna 70 tot 80% van hun inkomsten van buitenlandse omroepen, terwijl de rest afkomstig is van andere bronnen zoals de verkoop van kaartjes en shirts, volgens bronnen.

Kleinere clubs in Anatolië ontvangen echter bijna al hun inkomsten uit tv-deals.

Op de bijeenkomst werd aanbevolen dit percentage terug te brengen tot 50 à 60% en de clubs op zoek te laten gaan naar onafhankelijke, alternatieve inkomstenbronnen zoals een grotere verkoop van shirts, tickets en merchandise, alsmede horecadiensten.

Nadruk op jeugdstelsel

Het wetsvoorstel beveelt de Turkse clubs ook aan hun jeugdstelsel te versterken om meer jonge talenten te ontwikkelen en hun afhankelijkheid van buitenlandse transfers te verminderen.

Ook zullen topbestuurders persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld voor leningen die tijdens hun termijn de inkomsten van de clubs overschrijden. Ook kunnen de contracten van bestuurders en spelers worden herzien.

Zodra de voorstellen zijn afgerond, zullen ze in de vorm van een wetsontwerp worden ingediend bij president Recep Tayyip Erdoğan.

Bron: Hürriyet