Heeft Turkije België op de hoogte gebracht dat Ibrahim El Bakraoui – een van de zelfmoordterroristen in Zaventem – vorige zomer naar Nederland werd uitgezet? “Zeker wel”, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. “Ja, maar te laat”, zegt een goede bron aan VRT Nieuws.

De Turkse president kwam gisteren met een opvallende verklaring. Ibrahim El Bakraoui, de man die zichzelf opblies bij de aanslag op Brussels Airport, zou in de zomer van vorig jaar zijn opgepakt in Gaziantep, een stad in het oosten van het land en niet ver van de grens met Syrië.

https://www.youtube.com/watch?v=A8DInYqCapA

 

Op dat moment was de man voorwaardelijk vrij in ons land na een gevangenisstraf voor overvallen met kalasjnikovs. Een van de voorwaarden was wel dat hij het land niet langer dan dertig dagen mocht verlaten, iets wat hij dus heeft geschonden.

De man wordt uiteindelijk op eigen verzoek uitgezet naar Nederland. Turkije verwittigde daarop – per fax – de ambassades van ons land en Nederland, zo klinkt het bij Erdogan, die er nog aan toevoegt dat met die informatie niets is gedaan.

1458769370136

Een goede bron bevestigt aan VRT Nieuws dat ons land wel degelijk is ingelicht, maar wel pas een kleine week nadat El Bakraoui in Nederland was aangekomen. Bovendien was de man in ons land enkel gekend voor zware overvallen en niet voor terrorisme.

Oppositie vraagt duidelijkheid

De oppositiepartijen vragen ondertussen meer duidelijkheid. Zo wil de SP.A dat de Kamercommissies Binnenlandse Zaken en Justitie zo snel mogelijk samenkomen om klaarheid te scheppen. “Alles moet op tafel. De informatie die is uitgewisseld, de mails, de vragen die gesteld zijn. Desnoods tijdens een commissie achter gesloten deuren, maar het parlement moet alles weten”, zegt Johan Vande Lanotte.

Groen eist dan weer een onderzoek door de comités I en P en wil eveneens snel klaarheid van ministers Jan Jambon en Koen Geens. “De info van de jongste 24 uur geeft grote vraagtekens en maakt ons bezorgd over het functioneren van politie en justitie”, zegt Kristof Calvo. “Wat is er gebeurd? Waarom is er niet sneller en kordater opgetreden? En op welke manier is het onderzoek gevoerd?”

Vlaams Belang is de enige partij die het ontslag vraagt van minister Geens, net zoals het dat eerder al deed voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

https://www.youtube.com/watch?v=gqnIEB0rClo

 

Bron: deredactie.be