Ankara – Turkse autoriteiten hebben eerder een van de daders van de Brusselse zelfmoordaanslag gearresteerd een maand na zijn aankomst in Turkije via Antalya.

Ibrahim El Bakraoui (29), een van de 2 broers die verantwoordelijk waren voor de aanslagen waar tenminste 31 mensen het leven lieten, kwam binnen in Turkije op 11 juni 2015 en werd vervolgens gedeporteerd op 14 juli 2015.

@ deredactie.be
@ deredactie.be

De Turkse politie vatte hem tijdens een routine politie controle om potentiële terreurverdachten te vangen in de Turkse provincie Gaziantep. Hij werd daarna gedeporteerd via de Istanbul Ataturk luchthaven. De Turkse functionaris zei:

“We hadden de Belgische en Nederlandse autoriteiten gewaarschuwd over zijn reisroute en we gaven hem een toegangsverbod.”

Belgische instanties hebben aangegeven dat ze niemand kunnen gevangennemen zonder bewijs van criminaliteit, zoals bewijs dat de verdachte in Syrië heeft gestreden. Een van de zelfmoordterroristen van Parijs, Brahim Abdeslam werd begin vorig jaar ook van Turkije naar België gedeporteerd. Hij was tevens de broer van de recent gevatte Salah Abdeslam.

Salah-Abdeslam
Salah-Abdeslam

President Recep Tayyip Erdogan onthulde woensdag voor het eerst dat Turkije eerder ook een van de daders van de aanslagen in Brussel had gedeporteerd en de Belgische autoriteiten hiervan op de hoogte had gebracht.

Erdogan zei: “De Belgische ambassade was op 14 juli 2015 op de hoogte gebracht over de deportatie van de aanslagpleger die later in België werd vrijgelaten.” Hij meldde ook dat België geen banden tussen de terrorist en terrorisme kon vinden, ondanks de waarschuwingen van Turkije.

https://www.youtube.com/watch?v=A8DInYqCapA

De Turkse president ging verder en zei dat Nederland ook bij de zaak betrokken was gezien de verdachte zelf verzocht om gedeporteerd te worden naar Nederland. De Nederlandse autoriteiten waren ook geïnformeerd over het incident.

de redactie