De basis van Atatürk in het Syrische Afrin wordt een museum

Een huis dat Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte als zijn militaire hoofdkwartier in de noordelijke provincie Afrin in Syrië, zal worden gerenoveerd en omgevormd tot een museum.

“Het huis is al schoongemaakt en een project om het huis te restaureren en in een museum te veranderen is voorbereid,” zei het bureau van de gouverneur van Hatay.

Gelegen in Afrin’s Raju district, werd het huis gebruikt als een militair kwartier door Atatürk tijdens de Slag van Katma, waar hij verondersteld wordt de militaire strategie en het draaiboek van de succesvolle actie te hebben bepaald.

Het huis werd in 2018 ontdekt tijdens veiligheidscontroles van Turkse troepen.

De Slag bij Katma werd uitgevochten in 1918 toen de Sherifiale troepen van prins Feisal Aleppo veroverden tijdens de Achtervolging naar Haritan vanuit Damascus in de laatste dagen van de Sinaï en Palestina Campagne in de Eerste Wereldoorlog.

Geconfronteerd met de aanval van een groter aantal Britse divisies en Arabische stammen, moest Atatürk zijn hoofdkwartier en troepen verder naar het noorden terugtrekken, zonder veel hoop om iets ten zuiden van het Taurusgebergte te kunnen behouden.

Foto: Mustafa Kemal Atatürk, zijn kameraden en Duitse soldaten in Syrië/Palestina tijdens de Eerste Wereldoorlog

Bijna 100 jaar na de terugval trokken Turkse soldaten opnieuw Afrin binnen, ditmaal om PKK- en ISIL-terroristen in de regio uit te schakelen.

Op 18 maart 2018 bevrijdden Turkse troepen en leden van het Vrije Syrische Leger de stad Afrin op de 58e dag van Operatie Olijftak.

Turkije heeft talloze herstel- en infrastructuurprojecten in de regio uitgevoerd om de terugkeer van vluchtelingen naar hun huizen te vergemakkelijken na een reeks succesvolle contraterrorismeoperaties.

Bron: Hürriyet