Onverdraagzaamheid tegenover Mustafa Kemal Atatürk is onverdraagzaamheid tegenover de Republiek Turkije, zei Devlet Bahçeli, leider van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), op 1 juni, waarbij hij kritiek uitte op de opmerkingen van de imam van de Hagia Sophia.

“Iedereen moet weten dat Gazi Mustafa Kemal Atatürk de rode lijn van ons en onze natie is. Hij is onze eerste president en de leider van de Onafhankelijkheidsoorlog. Iedereen die geloof en medeleven heeft, is verplicht hem te respecteren”, zei Bahçeli tijdens de vergadering van de parlementaire fractie van zijn partij.

Het is de plicht van elke generatie en elk Turks kind om Atatürk met vriendelijkheid en respect te herdenken en trouw te blijven aan zijn werk, zei hij.

“Atatürk vijandig bejegenen met ideologische dogma’s, een primitieve onverdraagzaamheid en scherpe vooroordelen is een dienst aan verraad, niet aan de natie,” zei Bahçeli.

“Niemand mag het wagen om onze nationale eenheid te kwetsen en onze historische figuren te denigreren met zijn preken,” verklaarde hij, eraan toevoegend dat deze uitspraken ook de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) belasteren.

Zijn verklaring kwam na controversiële opmerkingen over Atatürk, de stichter van de Republiek Turkije, door een imam in de Aya Sofya vorige week.

Turkse imam vervloekt Atatürk in bijzijn van Erdoğan

“Wie kan er wreder en ongeloviger zijn dan zij,” zei Mustafa Demirkan, de imam van de Aya Sofya, vorige week tijdens een ceremonie die ook door president Recep Tayyip Erdoğan werd bijgewoond.

Bron: Turkse media