Turkije en India zullen niet langer een deel van hun producten belastingvrij naar de Verenigde Staten mogen exporteren. Dat heeft het Amerikaanse Handelskantoor (USTR) op 4 maart laten weten.

Turkije mag niet langer deelnemen aan het speciale GSP-programma, omdat het “economisch voldoende ontwikkeld is,” zo staat te lezen in een persbericht van de USTR. In 1985 werd Turkije toegelaten tot dat programma. De USTR baseert haar beslissing om Turkije nu te schrappen op een aantal economische indicatoren.

“Een stijging van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) per capita, dalende armoedecijfers, meer diversiteit in de export, zowel qua handelspartners als qua sectoren, tonen dat het de goede kant op gaat met de economische ontwikkeling van Turkije,” vermeldt het persbericht.

In augustus liet de USTR al weten dat het de positie van Turkije in het programma zou herbekijken. Toen kwam NAVO-bondgenoot Turkije met importheffingen op Amerikaanse producten, als vergelding voor de Amerikaanse heffingen op Turks aluminium en staal.

Deze maatregel zal pas effect hebben ten vroegste 60 dagen nadat het Amerikaans Congres en de Turkse regering op de hoogte gebracht zijn en ze wordt bekrachtigd door een presidentieel besluit, zegt de USTR nog. Trump stelde het Congres op de hoogte op 4 maart.

“In de vierenhalve decennia dat Turkije deel uitmaakt van het GSP-ontwikkelingsprogramma is de Turkse economie gegroeid en gediversifieerd,” schreef Trump in een brief aan de Congresleden. Hij voegde eraan toe dat Washington houdt aan eerlijke, wederkerige handel met Turkije.

Turkije is één van de 120 begunstigde landen van het GSP, het grootste en oudste economisch ontwikkelingsprogramma van de VS. Het wil de economische ontwikkeling in de begunstigde landen en gebieden ondersteunen doordat duizenden producten belastingvrij mogen worden ingevoerd.

De Verenigde Staten importeerden in 2017 voor $1,66 miljard uit Turkije onder het GSP. Dat is 17,7 procent van de totale invoer van de VS uit Turkije, volgens de website van de USTR.

De belangrijkste categorieën van producten die Turkije via het GSP kon uitvoeren naar de VS waren auto’s en auto-onderdelen, juwelen en edelmetalen en stenen producten.

India ook geschrapt

India wordt ook geschrapt, omdat het “de VS onvoldoende heeft verzekerd van een billijke toegang tot de Indiase markt in talrijke sectoren”.

India was de grootste begunstigde van het systeem. Het was verantwoordelijk voor zo’n $5,69 miljard van de Amerikaanse import, stelde een rapport van de studiedienst van het Congres in januari. Turkije staat op de vijfde plaats, met een geschatte import van $1,66 miljard onder het GSP.

 

Hürriyet

S.V.R.