Het verhaal van de fantastische vriendschap tussen een 65-jarige visser en een ooievaar in de noordwestelijke provincie Bursa, wordt binnenkort verfilmd.

De vriendschap tussen Adem Yılmaz en de ooievaar begon zeven jaar geleden toen de vogel neersteek op Yilmaz’ vissersboot en door hem werd gevoed. De ooievaar die de naam “Yaren” kreeg, is een van de honderden andere trekvogels die elk jaar in mei neerstrijken in het Turks dorpje Eskikaraağaç.

Het verhaal trok al snel wereldwijde aandacht en werd zelfs nagespeeld in een Grieks toneelstuk.

Yaren is sindsdien elk jaar teruggekeerd naar de vissersboot van Yilmaz. Telkens werd hij met de hand gevoed door zijn vriend. Het duo gaat geregeld samen vissen. Hun uitstapjes werden in het verleden vaak gefotografeerd.

Velen zeggen dat de vissersboot van Yilmaz de thuisbasis is geworden voor Yaren de ooievaar.

Fotograaf Alper Tüydeş die de eerste foto’s heeft genomen van het duo en hun verhaal onthulde, zal samen met documentairemaker Burak Doğansoysal, werken aan de verfilming van het hartverwarmend verhaal.

Volgens bronnen zijn de opnames van de film al begonnen in het dorpje Eskikaraağaç. De film zal zich focussen op de band tussen Yilmaz en Yaren en op de band tussen de ooievaars en het dorp.

De ooievaars arriveren elk jaar in de maand mei en bouwen hun nesten op daken van huizen. Naar schatting gaat het om zo’n 500 vogels die elk jaar aan het einde van de Turkse zomer migreren naar warmere gebieden.

Sabah

O.A.