Door de VS gesteunde Syrische takken van de PKK – die enorm veel diplomatieke en materiële steun ontvangen van Washington ‘in hun strijd tegen IS’ – hebben zo’n 300 militanten vrijgelaten van terreurorganisatie IS.

De terroristische YPG die sprak over een “broederlijke samenwerking” tussen hen en de gevangen Daesh-leden, heeft zaterdag een verklaring naar buiten gebracht. Hierin werd vermeld dat de Syrische PKK-tak 283 IS-strijders heeft vrijgelaten.

De YPG die beweert “geen bloed aan de handen te willen hebben”, nam deze beslissing na overleg met enkele stamleiders en lokale ambtenaren. Washington heeft enorm veel steun verleend aan de YPG in kader van de strijd tegen IS. Dit ondanks het feit dat de PKK ook op de Amerikaanse terreurlijst staat.

Ankara heeft meermaals felle kritiek geuit op de Amerikanen die zeggen dat ze de YPG steunen in de strijd tegen IS. Turkije zegt dat het geen zin heeft om een terreurgroep te gebruiken om de andere te bestrijden.

“Ze waren de weg kwijt. Ze hebben de wetten en tradities van de Syrische maatschappij geschonden en sommige onder hen waren misleid. Toch blijven ze onze Syrische kinderen,” verklaarde de YPG schriftelijk.

Een Britse mensenrechten-monitor (SOHR) heeft verklaard dat het aantal vrijgelaten militanten bijzonder groot was in vergelijking met eerdere vrijlatingen.

“De YPG houdt een groot aantal IS-gevangenen vast en gebruikt ze om Europese en Amerikaanse steun veilig te stellen. Toen president Trump eind december aankondigde dat hij zich zou terugtrekken uit Syrië, zei een YPG-kopstuk dat hij IS-terroristen zou vrijlaten,” zo meldde The New York Times.

YPG als verlengstuk van PKK

Turkije beschouwt de YPG als een Syrisch verlengstuk van de PKK, een terreurgroepering die in de afgelopen 30 jaar en bloederige campagne heeft gevoerd tegen de Turkse staat. Deze terreurcampagne heeft het leven gekost aan meer dan 40.000 mensen waaronder ook vrouwen en kinderen. Het machtsvacuüm dat door de Syrische burgeroorlog werd aangewakkerd, gaf de YPG de kans om zijn eigen bestuursvorm te kunnen invoeren in het noorden van Syrië.

Sabah