CHP-partijvoorzitter Kemal Kılıçdaroğlu

De belangrijkste Turkse oppositiepartij, CHP, is er niet in geslaagd om een aanzienlijk aantal vrouwelijke kandidaten te nomineren voor de komende lokale verkiezingen van 31 maart. Dit is in tegenspraak met wat de partij eerder had beloofd.

De officiële kandidatenlijsten van de Turkse Verkiezingsraad (YSK) onthulden eerder dat de CHP slechts één vrouwelijke kandidaat heeft verkozen voor 19 grootstedelijke gemeenten en 2 vrouwelijke kandidaten voor 38 provinciale gemeenten.

Bijgevolg werd de huidige burgemeester van de provincie Aydin, Özlem Çerçioğlu, opnieuw naar voren geduwd als CHP-kandidaat. Serpil Saraçoğlu en Tansu Saraç werden voorgedragen als kandidaat-burgemeester in de provincies Amasya en Muş.

CHP-partijvoorzitter Kemal Kılıçdaroğlu zei in januari dat hij het aantal vrouwelijke burgemeesters wilde verhogen. “We moeten het aantal vrouwelijke burgemeesters verhogen. De huidige succesvolle burgemeesters zullen wel in hun functie blijven,” haalde hij destijds aan.

Ondanks CHP’s vrouwenquota van 33 procent, worden vrouwelijke burgemeester-kandidaten alleen genomineerd in kleine districten en steden. Hierdoor wordt hun belofte om de participatie van vrouwen in de politiek te verhogen, niet nagekomen.

Tijdens de verkiezingen van 24 juni scoorde de CHP onder het parlementaire gemiddelde van 17,67 procent. Slechts 19 van hun 146 afgevaardigden waren vrouwelijk. Dit komt neer op een luttele 13 procent. De Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), bondgenoot van de AK-Partij, scoorde met 10 procent nog slechter dan de CHP.

De IYI-Partij van Meral Akşener vertegenwoordigt vrouwen het slechtst. Slechts 4,4 procent van hun 44 vertegenwoordigers is een vrouw.

126 van de 600 partijkandidaten zijn van het vrouwelijk geslacht

Het hoogste aantal vrouwelijke afgevaardigden werd gekozen binnen de AK-Partij. 126 van de 600 partijkandidaten zijn van het vrouwelijk geslacht. 53 onder hen wonnen een zetel in het parlement.

De inspanningen van de AKP hebben ervoor gezorgd dat vrouwen veel beter worden vertegenwoordigd in de Turkse politiek. In 2002 zetelden er slechts 24 vrouwen in het Turkse parlement. In 2007 was al bijna 10 procent vrouwelijk en tegen de verkiezingen van 2015 zelfs 14.7 procent. De politieke participatiegraad van vrouwen in Turkije bereikte zijn hoogste niveau tijdens de parlementsverkiezingen van 24 juni 2018. Toen werden 103 van de totale 550 zetels ingenomen door vrouwen.

Sabah

O.A.