Turkse serie Kara Sevda

Niet alleen zijn Turkse tv-series een nieuwe trend in televiesieland, de sector heeft de laatste jaren ook aanzienlijk succes geboekt.

Op dit moment worden in 140 landen Turkse tv-shows uitgezonden. Dat levert Turkije meer dan 318 miljoen euro per jaar aan inkomsten op.

Volgens minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy heeft de export van Turkse tv-series en films een hoge vlucht genomen. Hij benadrukte dat Turkije het tweede grootste exportland ter wereld is voor tv-series. Enkel de VS, de geboorteplaats van Hollywood, doet beter.

“We willen dat cijfer zien stijgen, zodat Turkije nog beter gepromoot wordt in de landen waar Turkse series worden uitgezonden,” voegde hij eraan toe. De minister herinnerde eraan dat in het nationaal parlement (TBMM) een amendement bij de Wet op de Evaluatie, Classificatie en Promotie van Bioscoopfilms werd goedgekeurd. Het belangrijkste artikel van die wet bepaalt dat 30 procent van de kosten die Turkije maakt voor tv-series vergoed worden door de regering. Daaronder vallen ook uitgaven voor buitenlandse films en voor producties van eigen bodem die bijdragen tot het imago van Turkije in het buitenland.

Volgens Ersoy heeft men besloten om projecten in de sector, die Turkije op de wereldkaart zetten, te steunen. Deze steun zal volgens hem het aantal kijkers in Turkije gevoelig doen stijgen, evenals de eigen filmproductie en het aantal buitenlandse filmmakers dat in Turkije opnames komt maken. Bovendien werd het platform ‘Turkije filmt’ opgericht, om de Turkse filmindustrie een extra duwtje in de rug te geven.

“Turkije heeft vele troeven voor buitenlandse filmmakers, waaronder natuurlijke plateaus – de ideale plaatsen voor filmopnames – Turkse filmmakers en bedrijven die hun diensten aanbieden en faciliteiten waarvan ze gebruik kunnen maken. Het platform zal dienst doen om al deze troeven wereldwijd bekend te maken,” aldus Ersoy. Hij benadrukte dat dit ook het Turkse toerisme en de economie in het algemeen ten goede komt. Filmploegen zijn immers ook toeristen die geld uitgeven in Turkije.

Volgens Ersoy bezoeken toeristen die naar Turkije komen maar half zo veel musea als elders in Europa. “We streven ernaar om dat ten minste op het Europese gemiddelde te brengen. Vanaf april starten we met een grootschalige promotieactie, gericht op toeristen in provincies met veel musea. Op die manier proberen we zowel meer toeristen alsook lokale inwoners naar de musea te lokken,” besloot de minister.

Sabah

S.V.R.