Het Russische Alexandrovensemble, ook bekend als het Rode Legerkoor, zal in maart twee gratis concerten geven, op uitnodiging van het departement Cultuur van het stadsbestuur van Istanbul (İBB). De concerten kaderen in het Russisch-Turkse culturele jaar 2019, een samenwerking tussen Turkije en Rusland.

Het koor viert dit jaar haar 91ste verjaardag. Er zijn twee optredens gepland: op 9 maart om 4 uur ’s namiddags in de Gazanfer Bilge-sporthal in Büyükçekmece (Europees deel) en op 11 maart om 8 uur ’s avonds in de Ataşehir ülkerhal (Anatolisch deel).

Het ensemble komt in totaal met 120 leden, zijnde koorleden, orkest, dansers en zangers. Eén van de prominente musici is de violiste Nataliya Moskvina, gelauwerd door de Russische Federatie. Ze krijgt gezelschap van Pavel Maksimov, Valeriy Gavva, Vadim Ananyev en de bariton Maksim Maklakov, die internationale faam geniet.

Svyaschennaya Voyna

Het ensemble brengt onder andere een paar van de beroemdste composities uit de Sovjetgeschiedenis: van de volksliederen ‘Svyaschennaya Voyna’ tot ‘Nesokrushmaya i Legendarnaya’ over de Russisch-Duitse oorlog, naast ‘Katyusha’ en ‘Kalinka’. Het koor zal ook Turkse werken brengen, onder meer het nationale volkslied ‘Istiklal Marşı’, ‘Sevdan Olmasa’ en ‘Çanakkale Türküsü’. Het concert eindigt met ‘Podmoskovnie Vechera’, ook bekend als ‘Middernacht in Moskou’.

Het koor treedt ook op in de stedelijke concerthal Cemal Reşit Rey (CRR) op 10 maart. Tickets kostten tussen 30 en 110 Turkse lira, maar ze waren meteen uitverkocht. Omwille van de grote belangstelling zal het koor die dag twee keer optreden: om 14 uur en om 20 uur.

Het Alexandrovensemble, een mannenkoor, werd opgericht tijdens het Sovjettijdperk, om de moraal en motivatie van burgers en frontsoldaten op te krikken. Het is een militair koor, maar toch bekleedt het een belangrijke plaats in de mondiale muziekgeschiedenis.

Hun repertoire bestaat uit onder meer Russische volksliederen, kerkmuziek en opera-aria’s. Aleksandr Aleksandrov, de componist van het wereldvermaarde volkslied van de Sovjet-Unie, was één van de stichters van het koor en leidde het tot aan zijn dood in 1946.

Het Alexandrovensemble heeft eerder al Turkse liederen gebracht, waaronder ‘Yıkıdım’ van Tarkan en ‘Genç Osman’ van Barış Manço, in de Cemal Reşit Rey-concerthal.

Sabah

S.V.R.