Op 5 maart werd de grensovergang met Syrië, in het zuidoosten van Turkije, heropend na een sluiting van acht jaar. Turkse vrachtwagens kunnen nu weer de grens over in Öncüpınar in de provincie Kilis, als ze de nodige reisdocumenten kunnen voorleggen aan de douane.

De grensovergang werd in 2011 gesloten, toen de burgeroorlog in Syrië uitbrak.

Sindsdien moesten Turkse vrachtwagens aan de grens stoppen en hun goederen overladen op Syrische vrachtwagens.

Anadolu Agency heeft vernomen dat er al 50 vrachtwagens de grens zijn overgestoken in de eerste uren na de opening.

Volgens vrachtwagenchauffeur Serdar Tohumcu kan je nu veel sneller reizen, nu de grens weer open is.

“Toen ik moest omrijden langs de grensovergang van Çobanbey, in het zuidoosten, duurde het vier uur om in de Syrische provincie Azaz te geraken. Nu, via Öncüpınar, ben ik er op een kwartier,” zegt Tohumcu.

Ondertussen is ook een andere grensovergang hersteld, tussen Turkije en de Noord-Syrische regio Afrin. Die zal volgende week weer open gaan, liet de Turkse minister van Handel op 5 maart weten. Bedoeling is om materiaal en hulpgoederen sneller naar Syrië te laten doorstromen.

De grensovergang werd ‘Olijftak’ genoemd, naar een militaire operatie die Turkije vorig jaar uitvoerde.

De operaties Bescherming-Eufraat en Olijftak hebben een deel van Noord-Syrië, waaronder Al-Bab, Afrin en Azaz, gezuiverd van ISIL- en YPG-terroristen. De YPG is de Syrische tak van de illegale terroristische PKK.

“De grensovergang Olijftak is klaar. Als God het wil, wordt hij volgende week operationeel,” zei minister van Handel Ruhsar Pekcan.

Hürriyet

S.V.R.