Foto: (links) Rustu Cirit

De helft van de 18.000 nieuwe rechters en aanklagers aangesteld na de couppoging van juli 2016 om de ontslagen gerechtelijke functionarissen te vervangen zijn onervaren en hebben veel meer training nodig. Dat zegt de voorzitter van het Hof van Cassatie Rustu Cirit.

 “Ongeveer de helft van hen hebben slechts twee of drie jaar ervaring als rechters,” vertelde Cirit aan journalisten tijdens een meeting in Ankara om het 150-jarige bestaan van het hof te vieren. Het hof staat ook bekend als het Hoogste Hof van Beroep.

Het feit dat 4500 rechters en aanklagers momenteel onderzocht worden in zaken verbonden aan de beweging van de VS-gebaseerde islamitische prediker Fethullah Gulen, door de autoriteiten Fetullahistische Terreurorganisatie (FETO) genoemd, heeft tot bezorgdheid geleid over de betrouwbaarheid van justitie in Turkije, zei hij.

“Deze organisatie, die in het gerechtelijk apparaat en vele overheidsinstituties infiltreerde tussen 2007 en 2013 door het recht als wapen te gebruiken, heeft grote schade berokkend aan onze justitie. Deze situatie is zorgelijk voor het vertrouwen van het land in het gerecht,” zei Cirit.

 “Bijvoorbeeld, iemand die diefstal heeft gepleegd voor 20 jaar kan een aanklacht indienen tegen een rechter door te claimen dat hij een lid van FETO is. Dergelijke verzoekschriften hebben het vertrouwen [in het gerecht] geschaad,” zei hij.

‘Justitie is onafhankelijk’

Cirit antwoordde ook op de stijgende kritiek over de toestand van de gerechtelijke onafhankelijkheid in Turkije. Hij meende dat “er geen sprake is van politieke invloed op de hoogste gerechtelijke organen”.

 “We zijn bekritiseerd en er is geargumenteerd dat er geen gerechtelijke onafhankelijkheid is. Maar ik heb geobserveerd dat de gerechtelijke onafhankelijkheid in Turkije op haar beste niveau ooit zit met de recente grondwettelijke wijzing. Zij die het omgekeerde betogen, moeten hun beweringen bewijzen,” zei hij.

 “Het gerecht is onafhankelijk en onpartijdig in Turkije. Het neemt geen bevelen aan van welke autoriteit dan ook. Artikel 138 van de Grondwet verhindert dat,” voegde Cirit eraan toe.

Hurriyet