De Turkse thesaurie en de Europese Investeringsbank (EIB) hebben een leningsovereenkomst ondertekend voor een bedrag van 150 miljoen euro voor de financiering van een lopend spoorwegproject in Istanboel.

“De lening zal worden gebruikt om te voldoen aan de aanvullende financieringsbehoeften van het Marmaray-project, dat wordt uitgevoerd door het Directoraat van Infrastructuurinvesteringen,” verklaarde het Ondersecretariaat van de Turkse thesaurie.

De lening zal gedeeltelijke worden gebruikt voor de verbetering van de spoorlijnen en elektromechanische systemen in kader van het Marmaray-project.

De 13,6 kilometer lange tunnel die 60 meter onder de zeespiegel werd gebouwd, opende op 29 oktober 2013, als onderdeel van de 90ste verjaardag van de Turkse Republiek.

De onderzeese spoorwegtunnel die werd gebouwd door een Turks-Japans consortium, vergde een investering van 5.5 miljard lira of 2 miljard euro.

De Marmaray, die Azië en Europa verbindt met een ononderbroken spoorwegnet onder de Bosporus, verkort de reistijd tussen de twee continenten tot vier minuten. Jaarlijks maken meer dan 60 miljoen passagiers gebruik van de Marmaray om de zee over te steken.

Hurriyet