Erdoğan beschouwt sociale media als een "bedreiging voor de democratie

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft de sociale media “een van de belangrijkste bronnen van bedreiging voor de democratie” genoemd, waarmee hij opnieuw aangeeft dat zijn regerende AKP strengere maatregelen voorbereidt om de media te reguleren.

“Op dit moment is desinformatie niet langer een louter nationale veiligheidskwestie, maar een mondiale veiligheidskwestie geworden”, zei Erdoğan op 11 december.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft de sociale media bestempeld als “een van de belangrijkste bronnen van bedreiging voor de democratie van vandaag”, in een nieuwe boodschap waarin hij aangeeft dat er nieuwe beperkingen op het gebruik van sociale media op komst zijn.

“Sociale media, die bij hun opkomst werden bejubeld als een symbool van vrijheid, zijn nu een van de belangrijkste bronnen van bedreiging geworden voor de democratie van vandaag…Op dit moment is desinformatie niet langer een louter nationale veiligheidskwestie, maar een mondiale veiligheidskwestie geworden. In dit verband is het belangrijk het publiek te informeren en desinformatie en propaganda te bestrijden binnen het kader van de waarheid,” zei hij op 11 december.

Erdoğan maakte de opmerkingen in een videoboodschap die was voorbereid voor de eerste dag van de Stratcom-top 2021, georganiseerd door het presidentiële Directoraat voor Communicatie.

“We proberen onze mensen, vooral de kwetsbare sectoren van onze samenleving, te beschermen tegen leugens en desinformatie, zonder afbreuk te doen aan het recht van onze burgers om accurate en onpartijdige informatie te ontvangen.”

“Niemand, geen enkel bedrijf kan boven de wet staan…We zullen absoluut niet toestaan dat de waarheid wordt gedevalueerd door desinformatie-operaties, en dat de waarheid wordt bedekt door leugens,” zei hij verder.

Erdoğans regeringspartij Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) bereidt een wetsontwerp voor over wat zij beschouwt als “vals nieuws” en “desinformatie” online.

De details van het voorstel zijn nog niet openbaar gemaakt, maar volgens verschillende berichten voorziet het in de oprichting van een directoraat voor sociale media binnen de regering om toezicht te houden op online commentaren.

De aanstaande wetgeving voorziet naar verluidt in een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar voor een gebruiker van sociale media op beschuldiging van “nepnieuws en desinformatie”.

In het wetsontwerp wordt ook voorgesteld een orgaan op te richten dat vergelijkbaar is met de Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK).

Het wetsvoorstel is het tweede wetsvoorstel over sociale media dat de afgelopen jaren door de regerende AKP-regering is ingediend. Het andere wetsvoorstel verplicht sociale-mediaplatforms om kantoren in Turkije te vestigen.

Bron: Turkse media