Het Pan-Arabische Televisiebedrijf MBC heeft “instructies gekregen om alle Turkse programma´s te verwijderen” van al hun kanalen. Dit publiceerde The National in een verslag op 4 maart.

Geen commentaar

Het plotse verwijderen door MBC van Turkse drama´s in de voorbije dagen lijkt verder te zullen gaan in de voorzienbare toekomst. Mazen Hayek, woordvoerder van de MBC Group, gaf geen commentaar over wie deze beslissing heeft genomen. Hij zei ook niet of de beslissing van binnen of buiten het bedrijf zelf kwam.

Vele Arabische landen

“Er is een beslissing genomen aangaande verschillende mediabedrijven in vele Arabische landen om Turkse drama´s van de buis te halen. Deze beslissing is dus ook bij MBC genomen. De beslissing dateert van 1u ´s ochtends op 2 maart, Saudische tijd,” aldus Hayek.

De beslissing lijkt Dubai TV niet te hebben beïnvloed, aangezien het televisieschema nog steeds aangeeft 5 keer per week “Sultana Kosem” (Kösem Sultan) te zullen uitzenden. De online streaming dienst Netflix toont ook bijna 20 Turkse programma´s, inclusief het historische drama van 2011 “De Magnifieke Eeuw” (Muhteşem Yüzyıl) en de spionagethriller “Ezel” uit 2009. “Ezel” was een groot succes in de Golfregio.

Grote successen in Arabië

De Turkse programma´s werden gedubd in het Arabisch, waarmee ze verschillende traditionele televisieleiders van de troon hebben gestoten in Egypte en Syrië. Ze hebben veelzijdige verhaallijnen, hoge productiekosten en serene landschappen. Daarnaast heeft Egypte enkel slechte scripttelevisie en wordt de Syrische tv-industrie gestoord met de huidige conflicten. De controversiële liberale houding over relaties heeft ook de serie “Noor” (Gümüş) opgeleverd, dat een grote hit werd in de regio. De laatste episode van de serie verscheen op MBC en had zo´n 80 miljoen kijkers van de Arabische Gold tot Marokko.

Hurriyet