Verschillende migranten aan de Turks-Griekse grens brachten verhalen naar buiten over hoe Griekse grensbewakers hen oppikte toen ze de rivier Maritsa overstaken. De bewakers zouden hen uitgekleed hebben en hun mobiele telefoons en documenten afgenomen hebben.

Daarna zouden de migranten gedwongen zijn om in hun ondergoed de rivier terug over te steken. Na deze verhalen doken er ook foto’s op van vuren waarin de Griekse veiligheidsdiensten de kleren verbrandden terwijl de migranten zo goed als naakt toekeken.

Sinds Turkije vorige week had aangekondigd dat het land asielzoekers niet langer zou verhinderen naar Europa te gaan, doken er meer verhalen en beelden op van dergelijke mishandelingen.

Sinds de aankondiging kwamen duizenden migranten en asielzoekers toe aan de grensovergangen met Bulgarije en Griekenland in Edirne in de hoop naar Europa te geraken. De Grieken reageerden fel op de nieuwe migratiestroom. Minstens twee mensen werden al gedood en vele anderen werden geslagen, met traangas bestookt of op een andere manier mishandeld. Griekse troepen zouden zelfs doelbewust rubberbootjes hebben doen kapseizen.

Lokale bevolking

De Turkse beslissing om de grenzen open te zetten kwam er na een aanval door troepen van het Syrische regime in Idlib vorige week, waarbij 34 Turkse soldaten omkwamen. De soldaten waren in de Noordwest-Syrische provincie gestationeerd om de lokale bevolking te beschermen, zoals afgesproken in een akkoord van 2018 met Rusland. In dat akkoord werd trouwens ook elke daad van agressie in het gebied verboden.

Op dit moment vangt Turkije bijna 4 miljoen vluchtelingen op, meer dan elk ander land ter wereld, en het land zo een nieuwe vluchtelingenstroom niet meer aankunnen. Ankara klaagt herhaaldelijk over het feit dat de EU haar beloften uit het akkoord van 2016 niet kan nakomen. In dat akkoord werd afgesproken hoe de migranten het best geholpen kunnen worden en hoe moet worden omgegaan met een nieuwe vluchtelingenstroom.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)