Woekerprijzen voor mondmaskers, Turkije wil verkoop en export aan banden leggen

De wereldwijde vraag naar mondmaskers stijgt zeer snel als gevolg van de angst voor het nieuwe coronavirus. Dit zorgt ook voor een sterke stijging van de prijs. Daarom wil de Turkse overheid controle uitoefenen op de verkoop.

Zo zullen handelaars die hun mondmaskers willen exporteren daar toestemming voor moeten hebben van het ministerie van Handel. Minister van Handel Ruhsar Pekcan maakte woensdag bekend dat al 9 bedrijven een boete kregen wegens oneerlijke prijsstijging.

“Na inspectie kregen 9 bedrijven elk een boete van 104.781 lira (17.215 dollar). We zullen bedrijven blijven inspecteren. Als een bedrijf voor de tweede keer in de fout gaat, zal de boete 10 keer hoger zijn dan de eerste keer”, zegt ze.

Verkoop maskers

Het is niet duidelijk of de mondmaskers echt helpen om infectie met het coronavirus tegen te gaan, maar toch steeg de verkoop in Turkije aanzienlijk. Volgens media zorgt die gestegen populariteit ook voor de opbloei van nieuwe ondernemingen, en doordat het virus hevig woekert in buurland Iran zijn de prijzen ook bijzonder hoog.

In sommige webwinkels kost een mondmasker 450 lira (74 dollar) waar dat enkele weken geleden nog 20 lira (3,29 dollar) was. Daarbij viel het sommige media op dat er ook veel onveilige maskers op de markt zijn, die dan wel minder kosten. Volgens Pekcan kreeg haar ministerie al veel klachten over astronomische prijsstijgingen voor mondmaskers en andere medische apparatuur, dit als gevolg van het stijgend aantal coronabesmettingen in het buitenland. Zij roept burgers op om met hun klachten naar de Turkse consumentenhulplijn (175) te bellen.

Vergunning

“Vanaf woensdag zullen exporteurs van mondmaskers bij het ministerie een voorbereidende vergunning moeten aanvragen”, zegt Pekcan. “Op dit moment zijn er in dit land nog geen besmettingen, maar we zien hoe het virus wel steeds vaker in onze regio opduikt. Daarom maken we een exportvergunning nu verplicht. Hiermee hopen we aan de eigen vraag te kunnen voldoen als het virus hier ook zou uitbreken.”

De minister merkt op dat de vraag naar mondmaskers in februari met 70% gestegen is. “Onze productie kan aan onze eigen vraag voldoen, maar ook de wereldwijde vraag neemt toe. We willen export niet verhinderen, maar we zouden wel liever voorrang geven aan onze eigen vraag”, vertelde ze aan de pers.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)