CHP-leider roept Erdogan op om Poetin vragen te stellen over conflict in Idlib

Kemal Kiliçdaroglu, voorzitter van de grootste oppositiepartij CHP, stelde deze week tijdens een vergadering met zijn parlementaire fractie in Ankara 4 vragen aan president Recep Tayyip Erdogan.

Hij moet die volgens hem doorspelen aan zijn Russische collega Vladimir Poetin als ze elkaar ontmoeten. “Als u met Poetin samenzit, vertel hem dat dat u met een zekere meneer Kemal in uw land zit. Hij stelt me constant vragen, en nu heeft hij me er 4 gesteld die u moet beantwoorden.

Ten eerste, waarom maakte u onze soldaten tot martelaar ondanks dat u op de hoogte was dat ze in het gebied waren? Ten tweede, waarom viel u hen nog een tweede keer aan, ondanks dat u gewaarschuwd was? Ten derde, waarom stond u niet toe dat wij onze doden en gewonden met helikopters naar huis brachten? En ten vierde, waarom valt u ziekenwagens aan ondanks dat het internationale oorlogsrecht dat verbiedt? Als u dit nu eens aan Poetin vroeg, meneer de president?”

34 Turkse soldaten

In de nacht van 27 op 28 februari werden in de enige nog onder controle van rebellen zijnde provincie Idlib minstens 34 Turkse soldaten gedood bij een aanval door troepen van het regime van Bashar al-Assad. Volgens Kiliçdaroglu hield zijn Republikeinse Volkspartij die nacht een persconferentie en riep hij daarna meerdere malen op om het parlement in een gesloten zitting bijeen te roepen. Hij zei dat het eerste antwoord pas 3 dagen later kwam, tijdens een toespraak van president Erdogan. Dat keurde Kiliçdaroglu af.

“Dit alles toont aan dat Turkije op dit moment niet goed bestuurd wordt. Erdogan praat over economie, over hoe hij werkloosheid wil aanpakken, en over zijn andere successen. Natuurlijk praat hij ook over mij. Hij zegt dat ik hem niet belde en dat ik hem ook niet had geïnformeerd.”

K.L.

Bron: Hürriyet