Sinds november meer dan 2.000 Turken beboet voor gebruik van stroboscopische lampen in auto’s

Sinds 1 november werden bij inspecties meer dan 2.000 Turken betrapt toen ze zonder toestemming stroboscopische lampen in hun auto gebruikten. Ze werden daar ook voor beboet.

Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu weten. In de periode van 1 januari tot 31 oktober 2019 ging het om 6.084 mensen die een systeem hadden geïnstalleerd dat gebruikt wordt om met licht en geluid te waarschuwen.

In totaal werd er in de eerste 10 maanden van vorig jaar voor 6,5 miljoen lira (945.229 Euro) aan boetes geïnd voor deze overtreding. Sinds 1 november gaat het om 2.070 overtredingen en een totaal van 2,20 miljoen lira, 319.923 Euro.

Speciale bescherming

Stroboscopische lampen zijn volgens de minister alleen toegestaan als de gebruiker een speciale bescherming geniet, of in uitzonderlijke gevallen. “Je mag stroboscopische lampen alleen gebruiken als dat voor de veiligheid noodzakelijk is of bij levensbedreigende situaties. Dat is klaar en duidelijk.” Op dit moment gebruiken sommige burgemeesters dergelijke lampen nog, maar Soylu heeft hen de opdracht gegeven die onmiddellijk te verwijderen.

Op 1 november verbood de minister het gebruik van stroboscopische lampen zonder toestemming. Eigenaars van auto’s waarin die lampen onrechtmatig geïnstalleerd zijn, krijgen sindsdien ook een boete.

K.L.

(Bron: Hürriyet)