Het Amerikaanse ministerie van Staat heeft een mogelijke verkoop goedgekeurd van het luchtafweersysteem Patriot aan Turkije. Het materiaal heeft een geschatte waarde van $3,5 miljard (3 miljard eurp), zo liet het Pentagon weten op 18 december.

Volgens het Agentschap voor Defensie, Veiligheid en Samenwerking heeft het ministerie zijn goedkeuring gegeven voor de verkoop van 80 raketten met navigatiesysteem (GEM-T) van het type MIM-104E, 60 hulpstukken (MSE) van het type PAC-3 en ander gelijkaardig materiaal.

Het agentschap bracht het Congres op de hoogte van de mogelijke verkoop.

Bij de verkoop horen verder nog radarsets, controlestations, lanceerplatforms, communicatie-uitrusting, programma’s om tests mee uit te voeren en andere toebehoren.

“De aankoop van al dit materiaal, die nu op tafel ligt, zal de Turkse Defensie beter in staat stellen om zich te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. Tevens worden andere NAVO-bondgenoten, die militaire trainingen of andere activiteiten uitvoeren op Turks grondgebied, mee beschermd. Turkije zou geen moeilijkheden mogen ondervinden om dit systeem te incorporeren in de bestaande legeruitrusting,” liet het agentschap weten.

Momenten dat Turkije ze het hardst nodig had

Volgens de Turkse regering heeft Turkije al eerder geprobeerd om dit luchtafweersysteem in de VS aan te kopen. Maar uiteindelijk werden de raketten nooit geleverd op de momenten dat Turkije ze het hardst nodig had, klinkt het.

In 2017 had Turkije al een contract getekend met Rusland, voor de aankoop van het luchtafweersysteem S-400. Dat systeem zal waarschijnlijk vanaf oktober 2019 in Turkije geïnstalleerd worden.

Washington heeft erover geklaagd dat het Russische systeem niet compatibel is met wapens die de andere NAVO-lidstaten gebruiken.

Los hiervan heeft het Pentagon eind november een mededeling de wereld in gestuurd om Turkije te waarschuwen dat de aankoop van de S-400 onvermijdelijk negatieve gevolgen zou hebben voor de relaties tussen Turkije en de VS, alsook voor Turkijes positie binnen de NAVO.

Patriot-raketten worden gebruikt voor defensiedoeleinden, vooral om vijandelijke vliegtuigen en raketten, die het luchtruim binnen vliegen, neer te halen.

Hürriyet

S.V.R.